nagrywanie bez zgody osoby nagrywanej

• Autor wątku Autor wątku internauta1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

internauta1

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witam,
czy nagrywanie jakiejś rozmowy dyktafonem lub ukrytą kamerą bez zgody, wiedzy osoby nagrywanej(lub osób nagrywanych) jest karalne?
Czy można takie nagranie przedstawić jako dowód w sądzie?

Z jednego źródła słyszałem, że można nagrywać tylko na terenie, którego jest się właścicielem. A z innego słyszałem, że można wszędzie nagrywać byle by nie udostępniać publicznie nagrania.

1. Nie.
2. Tak.

Drugie źródło lepsze :)

Ja bym jeszcze uściślił tą możność nagrywania wszedzie. Wszędzie, byleby nie naruszac innych dóbr osobistych i innych praw osób trzecich.

internauta1 napisał:
można wszędzie nagrywać byle by nie udostępniać publicznie nagrania.
A jak ktoś udostępni publicznie ? Czy narusza prawo ?
Internet pełen jest nagrań jakichś głupich filmików, już nie mówiąc o zdjęciach ?

A słusznie Bedek pisze, słusznie. Udostępnienie musi nosić znamię bezprawności

I mogę takie nagranie wykorzystać jako dowód w sprawie sądowej?
Albo dać jako dowód na policję, do gminy, urzędu skarbowego, sanepidu lub innego urzędu/instytucji?

Ostatnia edycja:
Jako dowód jak najbardziej. W Polskim prawie nie istnieje tzw. zakaz dowodowy owoców zatrutego drzewa, czyli dowodów nielegalnych

Ale czy mogę dać jako dowód wszędzie, nie tylko w sądzie: na policję, do gminy, urzędu skarbowego, sanepidu lub innego urzędu/instytucji, itp. ?

A jest na to jakiś przepis jakby się do mnie przyczepili?

Ostatnia edycja:
Po co Ci to????? Kto ma się przyczepić i do czego?

No ale masz np. art. 227 k. p. c., art. 75 k. p. a.

Np. sąd, albo policja, wolę dmuchać na zimne :)

Extra :-) :-) :-)
To mi dużo pomogło.
Dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedzi, naprawdę bardzo mi pomogliście :-)

Jak dzwonie do pewnej firmy to automat uprzedza że rozmowa jest nagrywana i jak nie chce być nagrywany, to mam się rozłączyć - niestety, jak oni dzwonią do mnie to nie uprzedzają o nagrywaniu... od pewnego czasu pytam na wstępie czy rozmowa jest rejestrowana, po odpowiedzi twierdzącej przerywam połączenie - bo nie chce być nagrywany i chyba mam do tego prawo? art. 23 KC może?
Ale z innej beczki - firma świadczy pewne usługi, w obsłudze klienta (po uprzedzeniu że rozmowa jest nagrywana) udzielono mi pewnej odpowiedzi, niestety po kilku miesiącach jak to często bywa twierdzą coś innego niż wcześniej. Czy mogę żądać przedstawienia nagrania z tamtej rozmowy? Ponieważ dostaje bilingi znam datę i dokładny czas rozmowy...
A czy mogę po takiej nagranej rozmowie zażądać zniszczenia/usunięcia nagrania? Co jeśli po jakimś czasie okaże się że nagranie nie zostało usunięte?

:)

A jeżeli ktoś nagrywa mnie w moim domu bez mojej zgody. W niejasnym celu niosącym podejrzenia że chodzi o ośmieszenie mojej osoby ? Czy to jest legalne

A ja mam takie pytanie trochę z innej beczki.
Jestem pracownikiem marketu na którym jest monitoring. Wiadomo że monitoring służyć ma jako środek zwalczający kradzieże. Jednak od jakiegoś czasu ludzie będący na wyższych stanowiskach zaczęli korzystać z monitoringu w ten sposób że kontrolują pracowników czy dobrze pracują, co robią itp.
Jak to się ma do odpowiedzialności? Bo wiadomo jeśli jestem pracownikiem i cos ukradłem to normalne że moje nagranie trafi na policję. Ale jeśli pracodawca używa monitoringu do kontroli pracowników to czy może tak robić? W umowie nie ma słowa że wyrażam zgodę na nagrywanie mnie. Bo ok monitoring służy do łapania złodziejów i z tym się zgadzam, ale chyba nikt nie może np zwolnić kogoś podpierając się nagraniem skoro on nie wyraził zgody na nagrywanie i kamery są żeby zwalczać kradzieże.

Sorki, za odkop ale przypadkiem trafiłem na ten temat i pokrywa sie on z miom pytaniem, mianowicie jak to się ma do nagrywania osób w grach internetowych. Czy jeżeli nagram jak ktoś gra w counter strikea, i udostępnię to w internecie np na youtubie czy mogę mieć jakieś problemy z prawem ( w nagraniu nie będzie jej głosu, ani imienia czy ip. tylko jak gra i nick.)?

Powrót