Nagrywanie kamerą na ćwiczeniach na studiach

• Autor wątku Autor wątku Orto
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Orto

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzisiaj mieliśmy zaliczenie na studiach , które polegało na tym, że mieliśmy zrobić prezentację siebie. Prezentacja ta była nagrywana na kamerę. Po nagraniu nie wyraziłem zgody na odtwarzanie tego zapisu. Zostałem poinformowany, że do odtwarzania tego nagrania dla celów edukacyjnych nie jest wymagana zgoda a jeśli życzę sobie usunięcia nagrania to nie będę miał zaliczonego przedmiotu. Czy przepisy prawa pozwalają na takie zachowanie? Kierunek studiów to pedagogika.

Zakładam, że na nagraniu jesteś sam? Nie pozwalają. Bez względu czy nagranie jest zrobione w celach edukacyjnych, czy też nie, masz prawo nie wyrazić zgody na rozpowszechnianie swojego wizerunku.
Łamanie prawa oraz obowiązujących norm społecznych przez wykładowców i władze uczelni to norma. Możesz przywyknąć albo iść na wojnę.

Jestem sam na nagraniu i na następnych zajęciach będą odtwarzane te nagrania i będzie analiza zachowań przed kamerą. Czuję się trochę jak królik doświadczalny. Zna Pan (lub ktoś inny) jakiś przepis prawny, na który mógłbym się powołać żeby tego zapisu nie puszczono? Wykładowca zdaje się być rozumnym człowiekiem i może jakoś na osobności wyjaśniłbym z nim moje wątpliwości tak aby nie wikłać się w niepotrzebne spory.

Custos Legum napisał:
... na rozpowszechnianie swojego wizerunku. ...
Na początek upewnij się czy na pewno ma tutaj miejsce rozpowszechnianie.

PS.
Pomijając fakt, że zasłanianie się celami edukacyjnymi nie ma żadnego odniesienia.

Ostatnia edycja:
Powrót