Nagrywanie materiałów do TV internetowej

• Autor wątku Autor wątku Przemas_35mm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Przemas_35mm

Użytkownik
Odpowiedzi
55
Witajcie,

czy nagrywając materiał video do tv internetowej mogę nagrywać poniższe przykłady. Pojawia się wiele wątpliwości podczas pracy. Rozwiejcie wątpliwości.

1 budynki firm i korporacji poza ich terenem, np. duża firma jest otoczona płotem, chcę mieć przebitkę do newsa, ustawiam się i nagrywam, podjeżdża ochrona i mówi, że nagrywanie na terenie zakładu jak i poza nim jest zabronione. Wydaje mi się, że nie znają prawa, a ja mam prawo do nagrań tego typu będąc poza terenem zakładu.

2 taki sam przykład jak u góry, czy mogę nagrywać budynki galerii, centrów handlowych?

3 osoba publiczna - polityk - udziela mi wywiadu, później się rozmyśla i mówi, że nie mam prawa upublicznić wywiadu. Ma takie prawo?

4 osoba publiczna - polityk - mówi, że nie mam prawa go nagrywać jak idzie do Urzędu Miasta lub gdy z kimś rozmawia. Ma takie prawo?

Jakie artykuły ustawy o prawach autorskich i prawach pokrewnych to regulują?

Na początek użyj opcji - szukaj bo odpowiedzi na Twoje pytania padały wielokrotnie.

Sprawdziłem. Jeśli chcesz możesz przesłać linki, bo z tego co czytałem to albo są kłótnie, albo ludzie wzajemnie zarzucają "nie pisz głupot""

1, 2. Chroniony wizerunek posiadają wyłącznie osoby fizyczne.
3, 4. Prawo prasowe.

1,2 dziwne, ponieważ np. policjant jest funkcjonariuszem publicznym, a nie osobą publiczną i jego wizerunek jest już chroniony. Czyli nie takie wyłącznie.

Przemas_35mm napisał:
1,2 dziwne, ...
Nie rozumiem Twojego zdziwienia :?: Nie wiesz co to osoba fizyczna :?:
Napiszę Ci jeszcze raz.

Wizerunek podlegający ochronie posiadają wyłącznie osoby fizyczne. Jedynym wyjątkiem jest Fryderyk Chopin.

Napisz lepiej jak ustosunkujesz się do tego cytatu: "Szeregowy policjant drogówki jest funkcjonariuszem publicznym, ale nie osobą publiczną. Jego wizerunku nie można rozpowszechniać bez jego zgody."

Przemas_35mm napisał:
Napisz lepiej jak ustosunkujesz się do tego cytatu: ...
Proponuję abyś najpierw uzupełnił wiedzę o znaczenia słów "osoba fizyczna".

PS.
Twój cytat ni jak się ma w odniesieniu do wizerunku, co do zasady zwolnienia od uzyskiwania zgody dotyczą osoby powszechnie znanej. Nie każda musi być osobą publiczną.
Obawiam się, że nie rozumiesz o co pytasz.

Ostatnia edycja:
Powrót