Nagrywanie na dyktafon

• Autor wątku Autor wątku magdulek24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magdulek24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam! Mam taki problem...w momencie kupna samochodu zgodziłam się, żeby komis wystawiający fakturę wpisał na fakturze niższą kwotę niż faktycznie zapłaciłam - po prostu poszłam właścicielowi komisu na rękę, żeby zapłacił niższy podatek. Po pewnym czasie okazało się, że samochód został mi sprzedany z ukrytymi wadami prawnymi. Chcę odstąpić od umowy kupna sprzedaży, na co sprzedający nie chce mi się zgodzić, więc pomyslalam, zeby go wystraszyc, ze powiem mu, ze zloże doniesienie do urzedu skarbowego z informacja, ze dopuścił się oszustwa przeciwko skarbówce, a dowodem na to jest nagrana na dyktafonie rozmowa. Chcę powiedzieć gościowi, że nasza transakcja została nagrana i będzie to moim dowodem dla sądu. Nagrania oczywiscie nie bylo, ale czy jezeli wystrasze faceta w ten sposob, to moze mi on zarzucic,ze nagrywany byl bez wyrazenia na to zgody? Czy obowiazuje za to jakas kara?

Nie potrzeba zgody na nagrywanie rozmowy, wypowiedzi etc. Zgoda jest potrzebna na rozpowszechnianie takiego fonogramu, np publikacje w internecie.

OK, to już wiem jak mam działać :ok:

[cytat="magdulek24"] Chcę powiedzieć gościowi, że nasza transakcja została nagrana i będzie to moim dowodem dla sądu. Nagrania oczywiscie nie bylo, ale czy jezeli wystrasze faceta w ten sposob, to moze mi on zarzucic,ze nagrywany byl bez wyrazenia na to zgody? Czy obowiazuje za to jakas kara?[/cytat]
...ale szantaż jest karalny.
Zresztą to nie wszystko, bo "idąc gościowi na rękę" poświadczyła Pani nieprawdę w dokumentach, co również jest karalne.
Niech zgadnę czy "gośc" ma tego świadomośc...

Powrót