Nagrywanie na stacji paliw

• Autor wątku Autor wątku Pracoxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pracoxxx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
jestem świeżym pracownikiem na stacji paliw. Ostatniej nocy miałem przypadek pijanego klienta któremu odmowilem sprzedaży alkoholu. Po moim oświadczeniu,że nie sprzedam mu alkoholu, ponieważ jest nietrzeźwy standardowo zaczął się kłócić. Oczywiście wszystko uprzejmie mu wyjasnilem co i jak, po czym zająłem się obsługą innych klientów. Po paru chwilach ten sam klient zaczął filmowac telefonem prace moja i kolegi mówiąc żebyśmy podali swoje imiona i nazwiska. Oczywiście nie zwróciliśmy na to uwagi w tym momencie, ponieważ założyliśmy że jeśli nie bd się angażować w tę sytuację po prostu sobie odpuści. Niestety jest to powiedzmy stały klient naszej stacji i prawdopodobnie jeszcze nie raz się u nas pojawi.
Dlatego mam pare pytan. Czy w ogóle miał prawo nagrywac na stacji benzynowej? Czy moje prawa jako pracownika stacji są takie same jak każdej innej osoby tzn. każdy może mnie filmowac Ale nie może udostępniać mojego wizerunku innym ? Czy ja mam prawo zabronić mu nagrywania lub usunięcia tego nagrania?

1. Prawo tego nie zabrania.
2. Prawa pracownika nic w tej sytuacji nie mają do rzeczy.
3. Rozpowszechnianie cudzego wizerunku jest uregulowane Art. 81. UoPAiPP. i wszystko zależy od konkretnych szczegółów, sam temat rozpowszechniania był szczegółowo omawiany na FP, poszukaj, poczytaj.
4. Zabronić możesz lecz będzie to bezskuteczne, nie masz żadnych podstaw prawnych do żądania usunięcia.

Powrót