nagrywanie rozmów telefonicznych...

• Autor wątku Autor wątku changer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

changer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

jeśli firma chce nagrać rozmowę z klientem musi mieć zgodę,
(np na call center informuje o możliwości rozłączenia się, jeśli nie akceptuje nagrywania rozmowy)

---

a jak wyglądą jeśli to konsument chce nagrać rozmowę z firmą,

?

Do czasu az nie bedziesz tego upublicznial to mozesz nagrywac kogo tylko chcesz, obojetnie czy to jest osoba fizyczna, firma itp itd.

i może byc taka rozmowa użyta np w sądzie mimo tego, ze osoba nagrywana nie byla informowana o fakcie nagrywania?

właśnie o to chodzi, żeby nagrać ale i w razie potrzeby tego użyć,

ostatnio zostałem źle poinformowany przez firmę przez telefon,
poniosłem przez to stratę,

po ostatnim telefonie,
wypierają się że błędnie zostałem poinformowany przy poprzedniej rozmowe telefonicznej,

a gdybym miał rozmowe nagraną to mógłbym jej użyć przeciwko nim?

To nie jest niestety takie oczywiste. Osoba nagrana może bronić się, że nagrywając rozmowę naruszyłeś jej dobra osobiste( 23 kc to tylko egzemplifikacja) i konstytucyjne prawo do tajemnicy komunikowania się. Wengerek w którejś swojej publikacji jeszcze w latach 80-tych pojechał w ten sposób i od tej pory rzecz budzi wątpliwości. Ja wiem że to bzdury, ale ostatnio trochę o tym czytałem, żeby ocenić czy taki dowód przejdzie w sądzie. Ogólnie radzę nagrywać, najwyżej sąd uwali dowód na żądanie strony przeciwnej. Praktyka dowodzi, że to dobry dowód w sądzie, nie tylko w sprawach rodzinnych, ale nawet w sprawach o zapłatę.
Poza tym nawet jeśli sąd oddali dowód (co nie jest oczywiste, bo w żadnym przepisie nie ma zakazu zrywania owoców z zatrutego drzewa ), to przecież wspaniale taki dowód uprawdopadabnia, że to, na okoliczność czego ktoś chciał poddać nagranie oględzinom, faktycznie miało miejsce

moze nie koniecznie chodzi mi aż o sąd,

ale żeby przedstawić taki dowód, własnie chociażby wtedy danej firmie (gdy się wyprze)

na pewno żeby nagrać rozmowę w stronę konsumenta, to firma musi zapytać o zgodę,

ale czy w drugą stronę, czyli w stronę korporacji, czy firmy też musi być zgoda?

------

jakoś legalne jest
wysłanie oferty banku o konto firmowe ( pobierajac dane z urzedu miasta) ... po otwarciu firmy...

natomiast wysłanie takiej oferty do os. fizycznej już będzie spamem.

----

czy nie ma czegos takiego, ze w przypadku nagrywania rozmow z nierzetelnym konsultantem jakiejs firmy jest legalne?

Nie ma przepisów zakazujących nagrywania własnych rozmów. Nie ma także takiej regulacji, która bezpośrednio nakazywałaby powiadamianie o nagrywaniu. Pozostaje jedynie kwestia konstytucyjnej tajemnicy komunikowania się i ochrony dóbr osobistych. Odpowiadając na Twoje pytanie, mogę powiedzieć jednoznacznie że nagrywanie nie jest nielegalne, ponieważ żaden przepis tego nie penalizuje. Dostępne na Lexpolonica orzecznictwo dot. naruszenia dóbr osobistych w wyniku nagrywania dotyczy założenie podsłuchu teściowej przez synową przy okazji sprawy rozwodowej, jest to więc co innego niż rejstracja własnych rozmów, która jest naturalna np. przy jeździe autem. Nagrywaj więc śmiało. Tylko tyle, że nagrywanie jest raczej niekulturalne. Jest taki trik. Trzeba zapytać interlokutora o jego godność, nawet jeśli się wcześniej przedstawił. Wtedy rozmówca sam zadba o rzetelność wypowiedzi. Prosta i skuteczna metoda. Ja bym się np. martwił, czy partnerzy biznesowi moich klientów, wiedząc że klient już kiedyś kogoś nagrał, chętnie będą z nim szczerze rozmawiać, dlatego zalecam wstrzemięźliwość w nagrywaniu.

dziękuję za pełną odpowiedz!!! :)

Wesolych Świąt

A ja mam pytanie w drugą stronę. To, że call center informują o nagrywaniu rozmów itp wszyscy wiemy. A jak to się ma do innych instytucji? Chodzi mi o to, że mam problem z przychodnia lekarską. Rejestratorki (choć nie wszystkie) informują, że rozmowa jest nagrywana. Jednak gdy zadzwoniłam do dyrektora przychodni, ani sekretarka, ani dyrektorka nie poinformowała mnie na wstępie, że rozmowa jest nagrywana. Potwierdziła dopiero ten fakt w trakcie rozmów? Czy jest jakiś przepis, który jasno określa, że instytucje / firmy powinny informować o tym fakcie?

każdy ma prawo nagrywania /archiwizowania rozmowy której jest uczestnikiem i nikt mu tego nie może zabronić ... I nie ma przepisu nakazującego wprost informowanie o fakcie nagrywania.... To kwestia raczej kultury i dbania o wizerunek firmy..

Powrót