Nagrywanie szkolenie

• Autor wątku Autor wątku Kacper2004
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kacper2004

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
W mojej firmie ma niebawem być przeprowadzone szkolenie z nagrywaniem.
Z tego co wiem mamy dostać materiał który potem mamy zaprezentować i to mam być nagrywane nagranie mamy my dostać oraz pracodawca z oceną zewnętrznej firmy.
Czy takie postępowanie jest legalne i co w przypadku gdy taki materiał dostanie się w niepowołane ręce ? Co o tym mówi prawo ???

Umowa na pewno jest.
Mi chodzi o aspekt od strony pracownika. Rozumiem nagrywamy prezentację osoba szkoląca analizuje, ocenia i wydaje opinie. Potem nagranie zostaje skasowane i po kłopocie.
Tu nagranie ma zostać zarchiwizowane na jakiś nośnik i przekazane pracodawcy.
Co w przypadku jak by to nagranie wyciekło lub inny pracownik uzyskał dostęp i ...
Kto za to beknie ??
Jest to jak by nie mówiąc wizerunek i on jest chroniony.

Kacper2004 napisał:
... Jest to jak by nie mówiąc wizerunek i on jest chroniony.
Jest chroniony przed rozpowszechnianiem a tutaj do tego nie dochodzi.
[FONT=&quot]Po szczegóły użyj opcji - szukaj bo temat ochrony i rozpowszechniania wizerunku był wielokrotnie omawiany.

[FONT=&quot]PS.
[FONT=&quot]Pomijając fakt, że nie ma to nic wspólnego z Prawem pracy.[/FONT]
[/FONT][/FONT]

Ostatnia edycja:
Podpisując umowę szkoleniowa godzisz sie na jej warunki wiec trzeba przeczytać co się podpisało

Nie ma to żadnego znaczenia w kwestii wizerunku, a w zasadzie piszesz nie na temat.

LeszsekS napisał:
Jest chroniony przed rozpowszechnianiem a tutaj do tego nie dochodzi.
Po szczegóły użyj opcji - szukaj bo temat ochrony i rozpowszechniania wizerunku był wielokrotnie omawiany.

Nie zgodzę się gdyż osoba nagrywająca to nie ta sama osoba która będzie to przechowywać i mogła odtwarzać a tym bardziej zostanie to przegrane na jakiś nośnik a to chyba już podchodzi pod publikację.
ps.
Jest wiele przykładów na youtube gdzie można posłuchać sobie jak ktoś dzwoni na infolinie. Ten materiał nie powinien być publikowany lub odtwarzany poza salą rozpraw.

Piffko napisał:
Podpisując umowę szkoleniowa godzisz sie na jej warunki wiec trzeba przeczytać co się podpisało

Umowę to podpisał pracodawca my jesteśmy tylko osobami uczestniczącymi w nim

Kacper2004 napisał:
Nie zgodzę się gdyż osoba nagrywająca to nie ta sama osoba która będzie to przechowywać ...
Nie ma to nic wspólnego z rozpowszechnianiem. Samo domniemanie takiej możliwości nie ma znaczenia, dopiero zaistnienie takiego zdarzenia może naruszyć prawo do ochrony wizerunku, a i tak nie w każdym przypadku. Poszukaj, poczytaj wątki na temat rozpowszechniania wizerunku.

Powrót