Nagrywanie szkoły.

• Autor wątku Autor wątku papson10
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

papson10

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witajcie. To mój pierwszy post, szukałem czegoś w moim stylu ale nie znalazłem. Wiem że mogę nagrywać osoby publiczne ale nie znam takich szczegółów jak te:

Otóż, prowadzę w swoim małym mieści akcje która ma polepszyć sytuacje w nim mieszkających osób. Ostatnio usłyszałem że coś po nie kąt złego dzieje się miejscowym gimnazjum. I tu moje pytanie.

Czy mogę się bezkarnie wbić do tego gimnazjum jako osoba całkowicie z zewnątrz i nagrać co się tam dzieje. Jak ludzie pracują i takie tam. Czy mogę podejść do dzieciaków i zapytać co sądzą o szkole itp/ Czy coś im się nie podoba w szkole czy coś złego się tu dzieje.

I czy jest jakaś zasłona prawna której mogę użyć jako tarczy gdy jakaś sprzątaczka albo dyrektor będą chciały mnie wywalić na zbity ryj :)

Pozdrawiam

Jezeli ktos nie bedzie zyczyl sobie twojej obecnosci na terenie szkoly to nie ma zadnego prawa ktore by ci umozliwialo tam pozostac.

papson10 napisał:
Witajcie.

Czy mogę się bezkarnie wbić do tego gimnazjum jako osoba całkowicie z zewnątrz i nagrać co się tam dzieje. Jak ludzie pracują i takie tam. Czy mogę podejść do dzieciaków i zapytać co sądzą o szkole itp/ Czy coś im się nie podoba w szkole czy coś złego się tu dzieje.

Pozdrawiam

Możesz, będzie to jednak źle świadczyło o tej szkole, jeżeli pozwolą Ci jako osobie postronnej tak działać. Dyrektor szkoły z mocy prawa ma obowiązek chronić uczniów i nauczycieli przed swobodnym wstępem i buszowaniem po niej osób postronnych. Jeżeli stwierdzą, ze ktoś taki jest w szkole, powinni natychmiast wezwać Policję.

papson10 napisał:
Witajcie.

I czy jest jakaś zasłona prawna której mogę użyć jako tarczy gdy jakaś sprzątaczka albo dyrektor będą chciały mnie wywalić na zbity ryj :)

Pozdrawiam

Nie nie ma . Mogą a wręcz powinni wywalić Ciebie natychmiast, jak byłeś uprzejmy to nazwać, "na zbity ryj" i powiadomić o tym, że ktoś niepowołany łazi po szkole Policję.

Ostatnia edycja:
papson10 nagrywanie jest w miejscach publicznych prawnie jest dozwolone, jednak pokazywanie wizerunku nieletnich już nie. Wszystko na ten temat w prawie autorskim i prawie prasowym. Nagrywanie miejsc i urzędów (jakim jest szkoła) jest dopuszczalne, jednak nawet dziennikarze z legitymacją prasową mają z tym problem, a z nimi zawsze ktoś jest chociażby operator kamery czy dźwięku. Pewnie jesteś niepełnoletni i ja uważam, że niepotrzebnie chcesz się narażać. Kręć filmiki o bezpieczniejszej tematyce.

Powrót