nagrywanie wywiadu

• Autor wątku Autor wątku heata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

heata

mam kilka pytań:

czy jeśli nie wyrażam zgody na nagrywanie mnie, a pomimo tego dziennikarz przeprowadzając ze mną wywiad nagrywa mnie, to czy według prawa może on to później opublikować w telewizji mimo mojego sprzeciwu?

czy jeżeli chciałabym aby mój znajomy nagrał ten wywiad przeprowadzony ze mną i oczywiście będzie tam też widać dziennikarza i kamerzystów to mogę to później opublikować?

Witaj, USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych":
Przepis prawny:
Art. 81.
1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.
Jeśli nie zachodzi któreś z wyłączeń zgoda osoby na publikację jej wizerunku jest konieczna, a więc w takim przypadku zarówno dziennikarz, jak i ty, zgody takie powinniście mieć.

a jeśli w materiale wideo zasłoni się twarz to wtedy można to opublikować?

jeśli uniemożliwi się jednoznaczną identyfikację osoby - wtedy tak...

a i jeszcze jak ta osoba która nie wyrazi zgody na nagrywanie będzie coś mówić to trzeba zmodyfikować jej głos czy wystarczy tylko zamaskowanie twarzy

??

jeśli osoba nie wyrazi zgody na nagrywanie wywiadu, to tym bardziej i nie wyrazi zgody na emisję tego nagrania. Taka emisja mogłaby zostać zapewne uznana za naruszenie ochrony dóbr osobistych w zakresie ochrony korespondencji. Natomiast, przy zniekształceniu głosu - trudno powiedzieć, tu pewnie trzeba by się odnosić do szczegółów takiej konkretnej sytuacji.

no ale jeśli telewizja może później puszczać nagrania które nagrała bez mojej zgody to ja chyba też mogę

tylko o to chodzi czy oprócz zamazania twarzy trzeba też zniekształcać głos tak jak to robią w tv
więc?

więc wystarczy w takiej sytuacji tylko zamaskowanie twarzy, czy muszę też zniekształcić głos

???

Powrót