Naj lepsza forma opodatkowania dla podwykonawcy budowlanego.

• Autor wątku Autor wątku mono85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mono85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Najlepsza forma opodatkowania dla podwykonawcy budowlanego.

Witam moi drodzy.
Mam zamiar założyć działalność i w 95%będę podwykonawcą nie powiązanym z głównym wykonawcą.
Zastanawiam się jaka forma opodatkowania będzie dla mnie korzystna. Myślę o ryczaucie, ale nie rozumiem co z płatnością podzieloną i VAT-em. Generalnie moim kosztem będą raczej wałki pędzel i benzyna. Proszę doradźcie coś.

Ostatnia edycja:
VAT nie jest uzależniony od formy opodatkowania, można być albo nie być VATowcem zarówno na ryczałcie, jak i na zasadach ogólnych (KPiR), to kwestia dobrowolna, w każdym razie do czasu przekroczenia przychodu o wysokości 200.000 zł w roku podatkowym.

Płatność podzielona jest możliwa wyłącznie dla podatników VAT, czyli jeśli nie będziesz VATowcem, to nie możesz korzystać z opcji płatności podzielonej.

Wybór formy opodatkowania zależy głównie od ponoszonych w działalności kosztów, ale skoro masz mieć je tak niskie (rozumiem, że nie używasz w działalności swojego samochodu, nie masz też siedziby firmy ze wszystkimi towarzyszącymi jej kosztami), to ryczałt wydaje się optymalny. Tym bardziej, że stawka ryczałtu od usług budowlanych, w tym wykończeniowych, to tylko 5,5% przychodu.

Bardzo dziękuję za odpowiedź, w między czasie poczytałem i już zrozumiałem jak to działa z Vatem.

Mam tylko jedno pytanie, czy będąc na ryczałcie ze zwolnieniem z Vatu - mogę jako podwykonawca wystawić fakturę bez Vatu zleceniodawcy który jest Vatowcem na zasadach ogólnych?

Tak, twoje zwolnienie z VATu nie zależy od tego komu wystawiasz fakturę. Jeśli kontrahent jest VATowcem, to zasadniczo powinno mu być wszystko jedno, czy płaci kwotę netto+23% VAT, czy kwotę netto+zw. VAT.

Powrót