najbliższa rodzina a prawo przejęcia lokalu

• Autor wątku Autor wątku Ewela030688
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ewela030688

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mój ojciec jest najbliższym członkiem rodziny(siostrzeniec) dla mojego umierająceco wuja.
Wuj posiada mieszkanie kwaterunkowe i chce by po jego śmierci ojciec zamieszkał w tym mieszkaniu.Jednak nie wiem czy jest to zgodne z prawem lokalowym.Czy najbliższa rodzina ma prawo pierwszeństwa do zameldowania sie w tym mieszkaniu :?: Chcielibysmy wykupić to mieszkanie Czy mamy taką możliwość i czy moglibysmy ewentualnie wykupić je za mniejszą kwotę:?: Proszę o pomoc.

KC 691. § 1. W razie śmierci najemcy lokalu mieszkalnego w stosunek najmu lokalu wstępują: małżonek niebędący współnajemcą lokalu, dzieci najemcy i jego współmałżonka, inne osoby, wobec których najemca był obowiązany do świadczeń alimentacyjnych, oraz osoba, która pozostawała faktycznie we wspólnym pożyciu z najemcą.
§ 2. Osoby wymienione w § 1 wstępują w stosunek najmu lokalu mieszkalnego, jeżeli stale zamieszkiwały z najemcą w tym lokalu do chwili jego śmierci.

Pana ojciec nie załapuję się na do katalogu osób wymienionych w tym art.

Po drugie jeżeli Pańskiemu ojcu przysługuje tytuł prawny do innego lokalu to nie ma prawa mieć mieszkania komunalnego, i jeżeli umowa nawet została by zawarta z mocy prawa to jest podstawa do wypowiedzenia.

Niestey miałem tą sytuacje sam.Chciałem mieszkanie po babci i wystąpiłem sądownie o przyznanie mi go.Niestety,w pierwszej kolejności prawo do lokalu ma najbliższa rodzina,czyli córka,syn.W twoim przypadku niestety ojciec nie ma pierszenstwa.Proponuje obejść ten paragraf mianowicie tak.Zameldujcie ojca u swojego wuja to pierwsze,musicie swojego ojca zrobić prawnym opiekunem wuja choćby z uwagi na fakt że jest chory i twój ojciec musi mu pomagac.Wtedy sąd przyzna tytuł prawny po śmierci wuja twojemu ojcu.Masz pytania pisz.Pozdrawiam

znalazlam jedynie taka ustawe:USTAWA z dnia 2 lipca 1994 r.
o najmie lokali mieszkalnych i dodatkach mieszkaniowych
Rozdział 2
Ogólne zasady najmu
Art. 8.
1. W razie śmierci najemcy jego zstępni, wstępni, pełnoletnie rodzeństwo, osoby przysposabiające albo przysposobione oraz osoba, która pozostawała faktycznie we wspólnym pożyciu małżeńskim z najemcą, mieszkający z nim stale do chwili jego śmierci, wstępują w stosunek najmu lokalu oraz nabywająjego uprawnienia i obowiązki związane z tym lokalem, chyba że się tego prawa zrzekną wobec wynajmującego. Nie dotyczy to osób, które w chwili śmierci najemcy miały tytuł prawny do zajmowania innego lokalu mieszkalnego.
2. W razie braku osób uprawnionych do wstąpienia w stosunek najmu lub w razie zrzeczenia się przez nie tego prawa, stosunek najmu lokalu wygasa.????????????????????????????????????????????????
POMÓŻCIE!!!!!!!!

Niestety wuj nie ma ani zony ani dzieci jedynie dwie siostry:( moj ojciec dopiero od tygodnia opiekuje sie nim poniewaz wujek jest w bardzo ciezkim stanie...Chcielibysmy wykupic jego mieszkanie ale trwa to od miesiaca do 2 a nie wiemy czy wujek przezyje do tego czasu.Czy w takiej sytuacji moze sie on stac jego opiekunem??Jesli tak to czy musimy wynajac prawnika i jakie dokumenty nlezy wypelnic????<czy bylyby wtedy problemy z zameldowaniem taty skoro mieszka on w innym miescie!!>

POMÓŻCIE!!

USTAWA z dnia 2 lipca 1994 r. o najmie lokali mieszkalnych i dodatkach mieszkaniowych został UCHYLONA!
Pełnomocnikiem mogą być : rodzice, małżonek, rodzeństwo lub zstępni strony oraz osoby pozostające ze stroną w stosunku przysposobienia.
Nie trzeba wynajmować prawnika. Aby ustanowić pełnomocnika można zrobić to samemu, ale z uwagi na stan zdrowotny wuja proponuję jednak notariusza (stwierdzi czy osoba jest świadoma). Koszt 20,00 zł + 50,00 zł za dokonanie czynności notarialnej poza kancelarią notarialną.
Czyli maksymalnie 70,00 zł.
Samodzielnie to koszt opłat skarbowej (17,00 zł) uiszczonej w kasie urzędu miasta.
Proszę zajść do urzędu miasta wydział meldunkowy i spytać się czy pełnomocnik może zameldować osobę trzecią. Jeżeli nie proszę wypełnić wniosek a wuj go podpisze i złożyć w sekretariacie u.m.

Poza tym co na to siostry wuja?

Powrót