Najem a akt egzekucyjny i notariusz

• Autor wątku Autor wątku inta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

inta

Użytkownik
Odpowiedzi
105
Dzień dobry,
Mam umowę najmu instytucjonalnego, w którym jest zapis, że lokal oddam najemcy dopiero po(nie wcześniej niż) otrzymaniu aktu od notariusza oraz wpływie kaucji, i że niewykonanie tych rzeczy upoważnia mnie do nie wydania kluczy do lokalu oraz samego lokalu do korzystania najemcy. Po podpisaniu umowy i wysłaniu najemcy do notariusza otrzymał od tego notariusza informacje, że w umowie musi być jasno sprecyzowany termin oddania lokalu. Pierwszy raz mam taką akcję, mimo, że już ileś takich umów bez problemu notariusze akceptowali. Tlumaczy to art 777 par 2 kpc:
Oświadczenie dłużnika o poddaniu się egzekucji może być złożone także w odrębnym akcie notarialnym. W takim przypadku w akcie notarialnym wskazuje się stosunek prawny, w związku z którym dłużnik poddaje się egzekucji, datę powstania zobowiązania dłużnika, jego treść, a w przypadku zobowiązań z umów wzajemnych - dodatkowo świadczenie wierzyciela z terminem jego wykonania.

Pytanie czy to jakiś nadgorliwiec ten notariusz czy pozostali mieli na to wyrąbane i sporządzili akty, które są nieważne prawnie. Fakt, że do chwili obecnej nie było potrzeby nikogo eksmitować i z takiego aktu skorzystać ale wolę wiedzieć to teraz niż dowiedzieć się, że sąd mi nie uznaje aktu, więc może ktoś tu mi powie co z tym fantem zrobić? Czy ten notariusz ma rację i czy pozostali sporządzili mi nieważne akty... czy to w ogóle jest możliwe?

Jest data zawarcia umowy i jej zakończenie i to jest istotna informacja dla notariusza. Ale nic nie stoi na przeszkodzie i powinny strony dopilnować, aby zawrzeć w umowie zapis o przypuszczalnym terminie wydania lokalu jak tylko najemca spełni warunki.
Warunek zawieszający Pan ma ale bez konkretnego terminu. Można więc go wprowadzić do umowy i sądzę, że powinien on się w niej znaleźć.

Lewanna napisał:
Jest data zawarcia umowy i jej zakończenie i to jest istotna informacja dla notariusza. Ale nic nie stoi na przeszkodzie i powinny strony dopilnować, aby zawrzeć w umowie zapis o przypuszczalnym terminie wydania lokalu jak tylko najemca spełni warunki.
Warunek zawieszający Pan ma ale bez konkretnego terminu. Można więc go wprowadzić do umowy i sądzę, że powinien on się w niej znaleźć.

dzieki za odpowiedź. Czy w takim razie treść jak poniżej będzie odpowiednia i czy w wypadku gdyby do wyznaczonego terminu - powiedzmy 7 dni najemca nie dostarczył mi aktu 777 lub miał akt ale nie wpłacił kaucji to mogę bezpiecznie (w sensie prawnym) odmówić wydania lokalu i powiedzieć mu, że umowa jest niewiążaca/nieważna?

4. Wydanie kluczy do Lokalu oraz samego Lokalu do korzystania Najemcy nastąpi najpóźniej do dnia ………….. lecz nie wcześniej niż przed momentem przekazania przez Najemcę oświadczenia w formie aktu notarialnego o poddaniu się egzekucji i zobowiązaniu się do opróżnienia i wydania lokalu używanego na podstawie niniejszej umowy, o którym mowa w art. 19 f ust. 3 ustawy o ochronie praw lokatora z dnia 21 czerwca 2001 r. o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego (Dz.U. 2001 Nr 71 poz. 733, z późn. zm.) oraz wcześniejszym uiszczeniu kaucji w formie przelewu na rachunek bankowy Wynajmującego w pełnej wysokości. Brak wcześniejszego wpływu kaucji upoważnia Wynajmującego do nie wydania kluczy do Lokalu oraz samego Lokalu do korzystania Najemcy.

5. Umowa wchodzi w życie z chwilą dostarczenia oświadczeń wymaganych do zawarcia umowy najmu instytucjonalnego, wraz z wydaniem kluczy do przedmiotowego lokalu i wcześniej już uiszczoną wpłatą kaucji w pełnej wysokości. W sytuacji, kiedy Najemca nie dopełni tych formalności w ciągu …. dni, umowę uważa się za nieważną. Umowę uważa się za nieważną również, gdy kaucja w pełnej wysokości nie wpłynie na rachunek Wynajmującego do dnia ………….. W wyżej wymienionych sytuacjach uznaje się, że nastąpiła rezygnacja z umowy z winy Najemcy.

dodam jeszcze (gdyż nie wiem czy ma to wpływ), że przed umową zawieram umowę przedwstępną, w której pobieram zadatek przechodzący na poczet kaucji, więc nie wiem czy w grę wchodzi rónież przypadek, że najemca w razie czego mógłby się tłumaczyć, że umowa jest nieważna, bo nie wpłacił całości kaucji - chodzi mi o przypadek, w którym sąd stwierdzi nieważność umowy i zmianę jej w zwykłą umowę najmu.

Powrót