Najem i wykup mieszkania

• Autor wątku Autor wątku Przemek_83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Przemek_83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam

Mojej dziewczynie zmarł ojciec 6 miesięcy temu. Jej tato był głównym najemcą mieszkania kolejowego. Mieszkanie mieli wykupic na wlasność ponieważ istniała taka możliwość w dodatku ojciec miał spore zniżki. Niestety nie zdążyli wykupić bo tato mojej dziewczyny zmarł. Po śmierci ojca mama mojej dziewczyny wymeldowała sie z mieszkania i wyprowadziła do innego miasta. Jedyną osobą zameldowaną w mieszkaniu jest moja dziewczyna. Pytanie brzmi: czy moja dziewczyna staje sie automatycznie głównym najemcą mieszkania po smierci ojca i wymeldowaniu matki i czy ma możliwość wykupu mieszkania na własność oraz czy przechodzą na nią zniżki po zmarłym ojcu?

1. Tak (wstąpienie w stosunek najmu 691 kodeksu cywilnego, warunkiem jest stałe zamieszkiwanie w takim lokalu z najemcą aż do jego śmierci, meldunek w jakiś tam sposób to potwierdza choć lepiej by było żeby za meldunkiem szło realne zamieszkiwanie w lokalu, wtedy nikt tego nie podważy)
2. Tak (prawo wykupu w tym wypadku reguluje art 42 ust. 1 pkt 2 ustawy o restrukturyzacji komercjalizacji przedsiębiorstwa państwowego pkp)
3. Tak, na wniosek osoby która wstąpiła w stosunek najmu w trybie 691 kc stosuje się zniżki właściwe dla zmarłego pracownika PKP (art 44 ust. 4 ustawy o restrukturyzacji komercjalizacji przedsiębiorstwa państwowego pkp)

Powrót