A
aagi23
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 10
Dzień dobry,
Chcę przedłużyć umowę najmu instytucjonalnego z aktualnym wynajmującym mi mieszkanie. Wynajmujący przedstawił mi nową umowę z następującym zapisem:
interesuje mnie, czy jeśli podpiszę ten dokument ale jednak nie wywiążę się z dostarczenia aktu w terminie lub zrezygnuję przed terminem wejścia w życie umowy to wynajmujący ma prawo naliczyć mi taką opłatę albo pociągnąć to z kaucji, którą już mu wpłaciliśmy? Czy to jest zgodne z prawem skoro w kolejnym zdaniu pisze, ze w takiej sytuacji nastąpi rezygnacja z umowy? Czy w takiej sytuacji może mi coś naliczyć i zatrzymać z kaucji?
Chcę przedłużyć umowę najmu instytucjonalnego z aktualnym wynajmującym mi mieszkanie. Wynajmujący przedstawił mi nową umowę z następującym zapisem:
4. Uznaje się, że wydanie samego Lokalu do korzystania Najemcy nastąpi dopiero w momencie przekazania przez Najemcę oświadczenia w formie aktu notarialnego o poddaniu się egzekucji i zobowiązaniu się do opróżnienia i wydania lokalu używanego na podstawie niniejszej umowy, o którym mowa w art. 19 f ust. 3 ustawy o ochronie praw lokatora z dnia 21 czerwca 2001 r. o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego (Dz.U. 2001 Nr 71 poz. 733, z późn. zm.) oraz wcześniejszym uiszczeniu kaucji w formie przelewu na rachunek bankowy Wynajmującego w pełnej wysokości.
5. Umowa wchodzi w życie z chwilą dostarczenia oświadczeń wymaganych do zawarcia umowy najmu instytucjonalnego, wraz z wydaniem kluczy do przedmiotowego lokalu i wcześniej już uiszczoną wpłatą kaucji w pełnej wysokości, którą za zgodą stron uznaje się za wpłaconą przy poprzedniej umowie. W sytuacji, kiedy Najemca nie dopełni tych formalności w ciągu 21 dni, umowę uważa się za nieważną a Wynajmujący może naliczyć Najemcy opłatę za przygotowanie i prolongatę umowy w wysokości ......... złotych. W wyżej wymienionych sytuacjach uznaje się też, że nastąpiła rezygnacja z umowy z winy Najemcy.
6. W związku z faktem, iż Najemca poprzednio również podpisał obowiązującą go umowę najmu tego lokalu oraz protokół odbioru został sporządzony przy poprzedniej umowie(obowiązującej za rok 2025) lokal nie będzie przechodził procesu zdawczo-odbiorczego na początku umowy a poprzedni protokół zdawczo-odbiorczy jest obowiązującym protokołem do aktualnej umowy, wobec czego nowy protokół nie będzie sporządzany. Klucze również zostały wydane Najemcy przy poprzedniej umowie.
7. Najemca przyjmuje do wiadomości i rozumie, że umowa jest umową najmu instytucjonalnego, gdzie stroną wynajmującą jest firma i w związku z powyższym oraz art. 19 f ust. 3 ustawy o ochronie praw lokatora z dnia 21 czerwca 2001 r. przyjął do wiadomości i oświadcza, że w razie konieczności wykonania egzekucji prawo do lokalu socjalnego ani pomieszczenia tymczasowego nie przysługuje.
interesuje mnie, czy jeśli podpiszę ten dokument ale jednak nie wywiążę się z dostarczenia aktu w terminie lub zrezygnuję przed terminem wejścia w życie umowy to wynajmujący ma prawo naliczyć mi taką opłatę albo pociągnąć to z kaucji, którą już mu wpłaciliśmy? Czy to jest zgodne z prawem skoro w kolejnym zdaniu pisze, ze w takiej sytuacji nastąpi rezygnacja z umowy? Czy w takiej sytuacji może mi coś naliczyć i zatrzymać z kaucji?