Najem okazjonalny

• Autor wątku Autor wątku fikolek1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fikolek1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Jeżeli termin na jaki została zawarta umowa najmu okazjonalnego kończył się, to czy można ją przedłużyć, czy trzeba spisać nową umowę i nowy akt notarialny poddania się egzekucji?

Oświadczenia dołączane do umowy najmu okazjonalnego obowiązują jedynie w okresie trwania umowy.
Po jej zakończeniu należy dołączyć nowe, aktualne, które znowu będą obowiązywały w czasie, na jaki zostanie zawarta nowa umowa. W szczególności akt notarialny dotyczący poddania się egzekucji.

Natomiast zmianę dotyczącą zakresu obowiązywania nowej daty umowy można aneksować, o ile nie ma innych zmian.

Czy w takim razie jeżeli zawarto nową umowę, drugą w tym samym lokalu, ale bez nowego aktu notarialnego to czy jest ona nieważna?

Ważna, ale będzie to zwykła umowa, a nie najmu okazjonalnego.
Nie będą więc obowiązywały przepisy, które odnoszą się tylko do tego rodzaju umowy.

Lewanna napisał:
zmianę dotyczącą zakresu obowiązywania nowej daty umowy można aneksować, o ile nie ma innych zmian.

A w czym zmiana daty obowiązywania jest lepsza od np. zmiany wysokości czynszu czy np. zmiany zakresu odpowiedzialności za naprawy? Czemu inne zmiany miałyby unicestwiać dalsze trwanie "okazjonalności" najmu?

Będąc przy temacie, chciałbym zapytać o opinie na temat aneksowania daty obowiązywania umowy najmu okazjonalnego, kiedy aneksowanie miałoby doprowadzić do trwania umowy ponad 10 lat (licząc od pierwotnej daty zawarcia umowy).

Ostatnia edycja:
zalegacz napisał:
A w czym zmiana daty obowiązywania jest lepsza od np. zmiany wysokości czynszu czy np. zmiany zakresu odpowiedzialności za naprawy?

Lepsza? W jakim sensie?
Przecież musi być aneks lub nowa umowa, jeśli zakres dat obowiązującego czasu najmu się zmienia.

zalegacz napisał:
Czemu inne zmiany miałyby unicestwiać dalsze trwanie "okazjonalności" najmu?

Nigdzie nie napisałam, że inne zmiany nie mogą być wpisane w aneks lub nową umowę.
Nie rozumiem...

Lewanna napisał:
Ważna, ale będzie to zwykła umowa, a nie najmu okazjonalnego.
Nie będą więc obowiązywały przepisy, które odnoszą się tylko do tego rodzaju umowy.

Czyli jeżeli zawarto umowę najmu okazjonalnego z aktem notarialnym, a po jej zakończeniu zostala podpisana nowa umowa na kolejny rok (nie aneks przedłużający poprzednia) bez sporzadzenia nowego aktu to aktualna umowa nie jest juz najmem okazjonalnym?

Poprzedni akt notarialny o poddaniu się eksmisji dotyczył okresu z poprzedniej umowy. Zatem wraz z nową umową konieczny jest nowy akt plus nowe zgłoszenie do urzędu skarbowego.

Dziękuję, za wymianę informacji. Umowę najmu okazjonalnego aneksowałam zmieniając termin jej obowiązywania oraz zmianę wysokości czynszu, zaliczek na eksploatację i media. Niestety ponieważ w akcie notarialnym o dobrowolnym poddaniu się egzekucji, był podany termin obowiązywania umowy, konieczny jest nowy akt notarialny.

W mojej opinii w przypadku aneksowania umowy najmu okazjonalnego, oświadczenie o poddaniu się egzekucji pozostaje w mocy, nawet jeżeli znajduje się w nim informacja o pierwotnym terminie obowiązywania umowy sprzed aneksowania.
Jednakże, patrząc na jakość stworzonego prawa, całkowicie rozumiem ostrożność i zawarcie nowego aktu notarialnego.

Dzień dobry
Podłączę się pod temat aby nie zakładać nowego. Czy osoba prowadząca działalność gospodarczą również w zakresie wynajmu lokali, może wynająć dom jako osoba prywatna na zasadzie najmu okazjonalnego?

Dowgird napisał:
Czy osoba prowadząca działalność gospodarczą również w zakresie wynajmu lokali, może wynająć dom jako osoba prywatna na zasadzie najmu okazjonalnego?

Nie.

Art. 19a. Umowa najmu okazjonalnego lokalu
1. Umową najmu okazjonalnego lokalu jest umowa najmu lokalu mieszkalnego, którego właściciel, będący osobą fizyczną, nie prowadzi działalności gospodarczej w zakresie wynajmowania lokali, zawarta na czas oznaczony, nie dłuższy niż 10 lat.

Przepraszam dopytam czyli jeżeli w działalności gospodarczej mam taki wpis
68.20.Z Wynajem i zarządzanie nieruchomościami własnymi lub dzierżawionymi,
to najpierw muszę go wykreślić i dopiero potem podpisać umowę najmu okazjonalnego bo w innym wypadku taka umowa będzie zwykłą umową?

Mam pytanie, co powinnam zrobić w przypadku, gdy:
- najemca podpisał umowę, gdyż poprzednia o najem okazjonalny dobiegała końca
- tego samego dnia miał dostarczyć dokument Oświadczenie o wyrażeniu zgody na zamieszkanie najemcy w lokalu, (który miał być podpisany przez właściciela lok. zastępczego tego samego dnia),
- dodatkowo poprosiłam o to w e-mailu oraz przypomniałam procedurę u notariusza by uzyskać akt notarialny Oświadczenie o poddaniu się egzekucji następnego dnia roboczego
- najemca nie odpowiedział ani nie dostarczył/nie przesłał skanu Oświadczenia, nie poszedł do notariusza
- brak kontaktu z najemcą, który prawdopodobnie wciąż jest w (moim) lokalu

Co należy zrobić by zgodnie z prawem odzyskać lokal?

Powrót