Najemca wypowiada umowę listownie

• Autor wątku Autor wątku welcome1982
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

welcome1982

Użytkownik
Odpowiedzi
75
Najemca poinformował mnie drogą mailową, że wypowiedział umowę pisemną najmu w taki sposób, że 27 listopada wysłał list polecony.
Umowa przewiduje 1 miesięczny okres wypowiedzenia.

Od kiedy liczy się termin wypowiedzenia?
Od daty pocztowego nadania listu czy od daty odebrania przeze mnie tego listu bądź upłynięcia terminu awizowania?

Od daty odebrania listu przez wynajmującego.

yogi123 napisał:
Od daty odebrania listu przez wynajmującego.
Dziękuję. A w przypadku nie odebrania listu, bo u mnie pocztą działa tak że nawet awizo nie zostawiają

To może powiedz jeszcze jaka to jest umowa (czas określony, nieokreślony?), bo niemal na 100% miesięczny okres wypowiedzenia jest sprzeczny z ustawą, co za tym idzie nawet jak jest w umowie to nie można go zastosować.

welcome1982 napisał:
Dziękuję. A w przypadku nie odebrania listu, bo u mnie pocztą działa tak że nawet awizo nie zostawiają
Z upływem terminu na odbiór listu.

Lovor napisał:
To może powiedz jeszcze jaka to jest umowa (czas określony, nieokreślony?), bo niemal na 100% miesięczny okres wypowiedzenia jest sprzeczny z ustawą, co za tym idzie nawet jak jest w umowie to nie można go zastosować.

Umowa jest na czas nieokreślony z jednomiesiecznym terminem wypowiedzenia.Wypowiedzenie wymaga złożenia oświadczenia woli w firmie pisemnej

Zatem termin wypowiedzenia powinien wynosić 3 miesiące - art. 688 k.c.

yogi123 napisał:
Zatem termin wypowiedzenia powinien wynosić 3 miesiące - art. 688 k.c.

Czyli jeśli wynajmujący (firma która wynajęła dom dla swoich pracowników i chce się ulotnić zostawiać mnie z bałaganem) nie może powoływać się na zapis w umowie , a mogę żądać 3 miesięcznego okresu wypowiedzenia jak lub równowartości w formie pieniężnej?

Termin wypowiedzenia w umowie jest wadliwy, tak wiec teoretycznie od momentu otrzymania wypowiedzenia umowa trwa jeszcze przez 3 miesiące. Jak opuszczą mieszkanie po miesiącu, to i tak muszą ci zapłacić za kolejne 2 miesiące. Uwaga, umowa dalej trwa, tak wiec nie możesz wynająć tego mieszkania dalej. Jak chcecie rozwiązać umowe po miesiącu, to zawsze możecie rozwiązać umowe za porozumieniem stron i tam ustalić dowolny moment na zakończenie umowy jak i warunki.

welcome1982 napisał:

To poproś o numer przesyłki i sprawdzaj on-line czy już oczekuje na poczcie.

welcome1982 napisał:
Umowa przewiduje 1 miesięczny okres wypowiedzenia.

Skoro zawarł Pan taką możliwość w umowie, to najwyraźniej godzi się Pan na skrócenie czasu trwania umowy. Możecie zatem zastosować polubowne zakończenie i rozwiązać w ustalonym terminie.

Niestety najemca (firma )sama podsunęła mi taką umowę a ja nieświadomie podpisałem treść jednomiesieczego okresu wypowiedzenia .Człowiek uczy się całe życie.
A czy teraz w sytuacji takiej mogę sprzeciwić się i żądać 3 miesięcznego okresu wypowiedzenia?Czy już jak cyrograf złożony to musi być to co na umowie mimo iż jest to sprzeczne z art 688 k.c ?
No i firma upiera się że prawidłowo wypowiedziała mi umowę wysyłając list 27 listopada mimo.iż do mnie nic jeszcze nie dotarło i upierają się , że mogą zakończyć termin wypowiedzenia 31 grudnia.
Czy mają rację?

Nie mają. Wypowiedzenie, jeśli dotrze do Ciebie w grudniu, doprowadzi do rozwiązania umowy najmu lokali dopiero w dniu 31.03.2025r.

welcome1982 napisał:
Umowa jest na czas nieokreślony

W takim układzie najemcę obowiązuje art. 688 kc.

O do zasady mamy hierarchię aktów prawnych. Zapisy aktów niższego rzędu nie mogą być w sprzeczności z zapisami aktów niższego rzędu. Ustawa jest ważniejsza od umowy, tak więc zapisy umowy które są sprzeczne z ustawą są nieważne. Obowiązuje was 3 miesięczny okres wypowiedzenia. Wypowiedzenie dotarło w grudniu, umowa trwa do końca marca

Powrót