Najście i obrona

• Autor wątku Autor wątku inkawwy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

inkawwy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,prosilabym o pomoc.Pewnego dnia wychodzac z posesji naszla mnie sasiadka wraz z chlopakiem obronilam sie przed nia po czym na "posilki"wezwala swoja matke wraz z ojcem.Jej matka rowniez mnie zaatakowala lecz ponownie sie obronilam tym razem raniac ja w glowe pierscionkiem.Efektem tego byly 2 szwy na glowie tej kobiety i obdukcja.Po calym zajsciu stwierdzili ze wzywaja policje lecz tego nie zrobili,ja rowniez nie zglosilam tego faktu.Jednak w tym tyg dostalam wezwanie na komisariat jako swiadek.Chcialabym sie dowiedziec co grozi mi jesli ta kobieta doniosla na mnie?Dodam ze cale zajcie mialo miejsce toz przed moja posesja i mam 3 swiadkow chlopaka,ojca i sasiadke.

Zasadniczo nie masz czym się martwić, to nie była Twoja wina, zdecydowanie wątpię byś przekroczyła granice obrony koniecznej - ale o tym zdecyduje sąd. Oczywiście prędzej czy później ktoś zapyta co było przyczyną ów napaści sąsiadek - powód ten może pośrednio świadczyć na korzyść lub na niekorzyść. Co do świadków to też zależy co zeznają (jeśli było tak jak piszesz to co zeznają świadkowie sąsiadek).

Ogólnie:
Art. 159. Kto, biorąc udział w bójce lub pobiciu człowieka, używa broni palnej, noża lub innego podobnie niebezpiecznego przedmiotu,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. (choć wątpie by pierścionek był podobnie niebezpiecznym przedmiotem)
Art. 160. § 1. Kto naraża człowieka na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 2. Jeżeli na sprawcy ciąży obowiązek opieki nad osobą narażoną na niebezpieczeństwo,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 3. Jeżeli sprawca czynu określonego w § 1 lub 2 działa nieumyślnie,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
§ 4. Nie podlega karze za przestępstwo określone w § 1-3 sprawca, który dobrowolnie uchylił grożące niebezpieczeństwo.
§ 5. Ściganie przestępstwa określonego w § 3 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Głownym powodem tego najscia bylo to ze w tym samym dniu rano chcialam wyjasnic z jej corka pewna sprawe.Mianowice za kazdym razem gdy widzialam ta osobe padaly pod moim imieniem ronze epitety i grozby i tego dnia widzac ja chcialam z nia to wyjasnic lecz wyciagnela do mnie rece,probowalam 3 razy sie wycofac lecz nie dawala za wygrana i niestety "oberwala" mam na to dwoje świadków.Co do zajscia wieczorem tamta rodzina nie ma zadnych swiakow jedynie kobiete ktora wyszla po calym zajsciu z oddalonego kilka posesji domu i stwierdzila ze bedzie swiakiem,ja mam 3 swiadkow od poczatku zajscia.Dziekuje za informacje,pozdrawiam

Powrót