Nakaz doprowadzenia do ZK ale z jakiego sądu?

• Autor wątku Autor wątku piteros52
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
piteros52

piteros52

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam,

Słowem wstępu dostałem bilet do ZK na odbycie kary lecz się nie stawiłem, ale moje pytanie brzmi:

Jaki sąd wyda nakaz doprowadzenia mojej osoby?

Chodzi o to czy areszt śledczy informację, o tym że się nie stawiłem wysyła do sądu w mieście w którym znajduje się ten areszt (i przy okazji ja również w tym mieście mieszkam) czy wysyła do sądu który wydał wyrok skazujący moją osobę?
Dodam, że ten sąd który mnie skazał znajduje się 450 km od mojego miasta jak i aresztu.

Z góry dzięki za odpowiedź :)

Z jakiego sądu dostałeś nakaz stawiennictwa do ZK?

Tracy29 napisał:
Z jakiego sądu dostałeś nakaz stawiennictwa do ZK?

Z tego oddalonego o 450 km. Czyli do nich ZK wysyła info i ten sąd wydaje nakaz doprowadzenia, tak?

Napiszę inaczej, bo tak jak odpowiedziałeś nic mi nie wnosi.
Sąd z którego otrzymałeś nakaz podał adres AŚ lub ZK gdzie masz odbyć karę co do dnia, godziny. Jeżeli się nie stawisz informacja wraca do tego sądu, gdzie wnoszą o doprowadzenie przez policję.

Tracy29 napisał:
Napiszę inaczej, bo tak jak odpowiedziałeś nic mi nie wnosi.
Sąd z którego otrzymałeś nakaz podał adres AŚ lub ZK gdzie masz odbyć karę co do dnia, godziny. Jeżeli się nie stawisz informacja wraca do tego sądu, gdzie wnoszą o doprowadzenie przez policję.

Odpowiedziałem przecież że wezwanie do stawiennictwa w AŚ dostałem od tego sądu oddalonego ode mnie i aresztu 450 km :)

A wiesz może czy AŚ / ZK nadal nie idą w duchem czasu i takie informacje przesyłają listownie, a nie elektronicznie? Bo teraz weekend to może sądy nie działają w tym aspekcie :P
Pytam tak, bo po prostu chce ugrać jak najwięcej czasu, aż do rozpatrzenia mojego wniosku o odroczenie kary (o czym pisałem Ci w moim innym wpisie) ;)

piteros52 napisał:
Masz na myśli FAX?

Nie rozumiem po co to wnikanie, do czego to ma prowadzić?
Pamiętaj, że wnioski nie są rozpatrywane na szybko, bo Tobie się przypomniało.
Na pewno sąd o Tobie nie zapomni.

Tracy29 napisał:
Nie rozumiem po co to wnikanie, do czego to ma prowadzić?
Pamiętaj, że wnioski nie są rozpatrywane na szybko, bo Tobie się przypomniało.
Na pewno sąd o Tobie nie zapomni.

Dlatego, że:

"administracja Aresztu Śledczego informuje listownie lub faxem sąd, że się nie stawiłeś do odbycia kary."

Źródło od adwokata: https://odroczenie-kary.pl/co-sie-stanie-jak-sie-nie-stawie/

Także ten adwokat wprowadza w błąd czy Ty nie masz po prostu odpowiedniej wiedzy? Jesteś adwokatem czy prawnikiem? Pytam bez ofensywy w Twoją stronę, tylko po prostu ciekawi mnie czy to co piszesz rzeczywiście ma odzwierciedlenie w rzeczywistości.

Tak wiem, że sąd nie zapomni ale czas właśnie gra tu dużą rolę i czym dłuższy to dla mnie korzystniej i wcale nie zamierzam uniknąć kary "bo tak", tylko mam do tego poważny powód ;)

Jak skazany się nie stawia, należy go doprowadzić i tak sąd zaleca.
Pamiętaj, że takie niestawiennictwo wygląda niekorzystnie.

Zależy od praktyki jak informują;)
Skąd wiem..z praktyki.
Napiszę na pm

Powrót