nakaz+klazula+wszczęcie egzekucji

• Autor wątku Autor wątku ja03
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

ja03

Użytkownik
Odpowiedzi
111
co zrobić:
we wrześniu 2004 r. został wydany nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym na rzecz spółki A

w dniu 21 maja 2015 r. nadano nakazowi klauzulę wykonalności na rzecz spółki B (ona przejęła dług).

i teraz dostałem od komornika zawiadomienie o wszczęciu egzekucji.

Co ja teraz mogę zrobić? czy taka klauzula po 11 latach może prowadzić skutecznie egzekucję? czy to się nie przedawnia?

dziękuję

ale ta klauzula nadana została po 11 latach od nakazu, czy w takim razie ta kwota z nakazu nie przedawniła się?

nic nie mogę zrobić?

ja03 napisał:
Podaj wszystkie okoliczności, które mogły mieć wpływ na bieg terminu przedawnienia, wtedy będzie można zastanowić się nad ew. możliwością wniesienia pozwu opozycyjnego.
Tzn., kiedy (data) uprawomocnił się nakaz zapłaty, kiedy (data) była pierwszy raz nadana klauzula wykonalności (kiedy były nadawane kolejne klauzule wykonalności). Czy na podstawie tego nakazu zapłaty były prowadzone już postępowania egzekucyjne. Z jaką datą obecny wierzyciel wystąpił o nadanie klauzuli wykonalności na swoją rzecz.

sęk w tym, że nie wiem. to jest bardzo stara sprawa. sąd jest położony 300 km od miasteczka w którym mieszkam, a komornik jeszcze dalej (chyba specjalnie tak robią, żeby nie móc się zapoznać z dokumnetami).

nie wiem czy była wcześniej klauzula i czy było postępowanie egzekucyjne ( ja nic nie dostałem, nawet tego nakazu nie dostałem). Teraz zawiadomienie o wszczęciu egzekucji przyszło na mój aktualny adres (wcześniej był inny- wtedy w 2004) i tam jest wymienione że nakaz z 21.09.2004 a klauzula z 21.05.2015. I teraz chcę zareagować ale nie wiem jak?

ja03 napisał:
I teraz chcę zareagować ale nie wiem jak?
Telefon w garść i ustalaj konieczne dane. Na początek poczytaj wątki w dziale windykacja. Dowiesz się tam co robić, gdy nie było prawidłowego doręczenia nakazu zapłaty.

Powrót