Nakaz na dłużników solidarnych - jeden spłacił, drugi odebrał nakaz

• Autor wątku Autor wątku yogi123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yogi123

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 216
Mam taką dziwną sprawę. Dwóch dłużników solidarnych. Sąd wysłał do nich nakaz zapłaty. Jeden pozwany odebrał nakaz i od razu spłacił całość. Drugi najpierw nie odebrał, a potem sąd wysłał mu nakaz na inny adres i tam go odebrał. Ma składać sprzeciw, skoro kwota z nakazu została już uregulowana? Czy powód ma cofnąć wobec tego drugiego pozew?

yogi123 napisał:
Jeden pozwany odebrał nakaz i od razu spłacił całość.
co rozumiesz pod pojęciem całość?
yogi123 napisał:
Drugi najpierw nie odebrał, a potem sąd wysłał mu nakaz na inny adres i tam go odebrał. Ma składać sprzeciw, skoro kwota z nakazu została już uregulowana?
a skąd ma wiedzieć drugi solidarny dłużnik, że nakaz został spłacony, zatem może wnieś sprzeciw od nakazu zapłaty,
yogi123 napisał:
Czy powód ma cofnąć wobec tego drugiego pozew?
a czemu ma cofać pozew?

robinson21 napisał:
co rozumiesz pod pojęciem całość?
a skąd ma wiedzieć drugi solidarny dłużnik, że nakaz został spłacony, zatem może wnieś sprzeciw od nakazu zapłaty,
a czemu ma cofać pozew?
Całość - należność główną, odsetki i koszty zasądzone nakazem.
No właśnie może nie wiedzieć, więc po co ma np. składać sprzeciw? Wówczas choć nakaz spłacił inny dłużnik solidarny, będzie toczyć się postępowanie sądowe, które doprowadzi do oddalenia powództwa (bo zostało spłacone). Cofnięcie wydaje się zatem najbardziej oczywiste - doprowadzi do umorzenia postępowania przeciwko drugiemu dłużnikowi solidarnemu.

yogi123 napisał:
No właśnie może nie wiedzieć, więc po co ma np. składać sprzeciw?
ponieważ sprzeciw jest środkiem odwoławczym, a prawomocny nakaz w obiegu prawnym jest niebezpieczeństwem dla pozwanego,
yogi123 napisał:
Wówczas choć nakaz spłacił inny dłużnik solidarny, będzie toczyć się postępowanie sądowe, które doprowadzi do oddalenia powództwa (bo zostało spłacone)
powództwo nie zostanie oddalone a powód na dalszym etapie w pierwszym piśmie procesowym pod nową sygn akt może wnosić o umorzenie postępowania, w związku z pełnieniem w całości zobowiązania wynikającego z nakazu zapłaty przez jednego solidarnego dłużnika,

robinson21 napisał:
powództwo nie zostanie oddalone a powód na dalszym etapie w pierwszym piśmie procesowym pod nową sygn akt może wnosić o umorzenie postępowania, w związku z pełnieniem w całości zobowiązania wynikającego z nakazu zapłaty przez jednego solidarnego dłużnika,
To chyba lepiej cofnąć teraz, co doprowadzi do umorzenia sprawy, prawda? Pozwany nie będzie musiał składać sprzeciwu, a nawet jeśli złoży później, to i tak są uwzględni cofnięcie.

jest wydany nakaz zapłaty, zobowiązanie zostało spłacone po wytoczeniu pozwu i wystawieniu nakazu zapłaty - moje pytanie - po co cofać pozew?

Bo spłacił jeden pozwany, drugi nie wie o spłacie i odebrał swój nakaz parę tygodni później niż pierwszy pozwany. Może chcieć złożyć sprzeciw.

chyba się nie rozumiemy, boisz się że drugi solidarny dłużnik może złożyć sprzeciw a niech składa w czym problemem. Po za tym jeżeli powód po wydaniu nakazu zapłaty chce cofnąć pozew a w obrocie prawnym występuje tytuł egzekucyjny, to powiedz mi co ma zrobić sąd po złożeniu takiego wniosku z takim tytułem egzekucyjnym?, co więcej jeden dłużnik solidarny zastosował się do tego tytułu egzekucyjnego i spłacił nie czekając na drugiego dłużnika solidarnego.

W tym problem, że złoży sprzeciw poprzez prawnika i będzie chciał koszty. Bo nakaz spłacony, a ja nadal podtrzymuję pozew przeciwko niemu. Zakładając, że nie cofnę pozwu, ten drugi złoży sprzeciw (nawet bez argumentów), to dojdzie do rozprawy. I co wtedy? Mam nie mówić, że spłacone, żeby dostać wyrok? No chyba nie.

A co do sądu, to przecież proste - uchyla nakaz wobec jednego pozwanego i umarza postępowanie. Niech sobie ten pozwany, który spłacił nakaz dochodzi od drugiego połowy tego co spłacił.

rób jak uważasz, cofaj pozew nie cofaj pozwu, czekaj na sprzeciw nie czekaj - twoja decyzja.

yogi123 napisał:
Mam nie mówić, że spłacone, żeby dostać wyrok? No chyba nie.

W takim przypadku wierzyciel nie powinien wycofywać pozwu wobec drugiego dłużnika, ale raczej poinformować sąd o fakcie spłaty.

Po spłaceniu długu przez jednego z dłużników solidarnych, wierzyciel nie ma już podstaw do dalszego dochodzenia roszczenia wobec drugiego dłużnika, ponieważ cały dług został uregulowany. Sąd powinien być poinformowany o pełnej spłacie zobowiązania, co może skutkować umorzeniem postępowania wobec drugiego dłużnika.

Warto również pamiętać, że dłużnik, który spłacił cały dług, ma prawo do regresu wobec drugiego dłużnika, czyli może dochodzić zwrotu części spłaconego długu od współdłużnika.

A na jakiej podstawie sąd umorzy wówczas postępowanie? Z urzędu? No chyba nie.

Napisze jak zrobiłem: cofnąłem pozew przeciwko drugiemu dłużnikowi informując o spłacie, sąd uchylił nakaz w stosunku do tego pozwanego i umorzył postępowanie bez dalszych kosztów.

Powrót