Nakaz noszenia maseczek

• Autor wątku Autor wątku szymon1051
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Pytajnik 001 napisał:
W mojej ocenie nie zasłonięcie twarzy nie uzasadnia odmowy.

A uzasadnia wezwanie służb przez pracownika sklepu? Ja jako klient nie chcę, by człowiek bez osłony twarzy pluł na towary w sklepie.

Ustawodawca nie mógł napisać że można nosić przyułbice zamiast maski?
Podobnie jak maska chyba chroni przed rozsiewaniem swoich zarazków.
Pozwala ludziom którzy np muszą cały czas wypluwać z gardła treści bo mają dziurę w gardle (jakoś się nazywa ta operacja) albo mają przewlekły katar.

szymon1051 napisał:
Ustawodawca nie mógł napisać
Pewnie mógł..

szymon1051 napisał:
mógł napisać że można nosić przyułbice zamiast maski?
Ależ można.

szymon1051 napisał:
ie jak maska chyba chroni przed rozsiewaniem swoich zarazków.
Chyba.

szymon1051 napisał:
Pozwala ludziom którzy np muszą cały czas wypluwać z gardła treści bo mają dziurę w gardle (jakoś się nazywa ta operacja) albo mają przewlekły katar.
Vide # 42, zdanie ostatnie.

Pytajnik 001 napisał:
mógł napisać że można nosić przyułbice zamiast maski?
Ależ można.

„§ 18. 1. Od dnia 16 kwietnia 2020 r. do odwołania nakłada się obowiązek zakrywania, przy pomocy odzieży
lub jej części, maski albo maseczki, ust i nosa:

Czy ja wiem. Nie zakrywa nosa i ust bo są widoczne cały czas.

Nim się na przepis powołasz, przeczytaj cały, zwłaszcza, że krótki

Możesz jaśniej bo nie wiem o który punk Ci chodzi?

szymon1051 napisał:
Czy ja wiem. Nie zakrywa nosa i ust bo są widoczne cały czas.

Stosowanie się do wymogu rozporządzeniem nałożonego nie oznacza z automatu, że usta i nos nie będą widoczne.

2. Obowiązku określonego w ust. 1 nie stosuje się w przypadku:
(...)
4) osoby wykonującej czynności zawodowe, służbowe lub zarobkowe w budynkach, zakładach, obiektach, placówkach
i targowiskach (straganach), o których mowa w ust. 1 pkt 2 lit. b i c, z wyjątkiem osoby wykonującej bezpośrednią
obsługę interesantów lub klientów w czasie jej wykonywania;

Czy pracodawca może nakazać noszenie masek na terenie zakładu magazynierom, którzy poruszają się po hali produkcyjnej, mimo że rozporządzenie tego nie nakazuje?
Jak w takim przypadku zareagować na straszenie zawiadomieniem sanepidu i zwolnieniem dyscyplinarnym. Dziękuję z góry za odpowiedzi.

§18.1. Do odwołania nakłada się obowiązek zakrywania, przy pomocy odzieży lub jej części, maski, maseczki albo kasku ochronnego, októrym mowa wart.40ust.1 ustawy zdnia 20czerwca 1997r. –Prawo oruchu drogowym (Dz.U. z2020r. poz.110, 284, 568 i695), ust inosa:
....
3.Osoba wykonująca czynności zawodowe wobiektach handlowych lub usługowych lub wplacówkach handlowych lub usługowych może wczasie wykonywania tych czynności zawodowych realizować obowiązek, októrym mowa wust.1,przez zakrywanie ust inosa przy pomocy przyłbicy, jeżeli stanowisko kasowe lub miejsce prowadzenia sprzedaży lub świadczenia usług, na którym wykonuje ona czynności zawodowe, jest oddzielone od klientów dodatkową przesłoną ochronną.

Tak jak pisałem przyłbica nie jest częścią odzieży lub maską która może zasłaniać nos i usta w myśl punktu 1 bo wyszczególnili w punkcie 3.

ukoronawany napisał:
Czy pracodawca może nakazać noszenie masek na terenie zakładu magazynierom, którzy poruszają się po hali produkcyjnej, mimo że rozporządzenie tego nie nakazuje?

Oczywiście, że może. To jest polecenie służbowe i pracownicy muszą je wykonać.

Latrommi napisał:
Oczywiście, że może. To jest polecenie służbowe i pracownicy muszą je wykonać.

A czy pracodawca ma zapewnić maseczki jak sam ich wymaga, bo pracownicy nie spotykają się z klientami?

Pracownicy muszą nosić maseczki poza zakładem pracy, można by podnieść argument, że skoro mają obowiązek nosić poza, mogą nosić i w zakładzie. Pracodawca nie ma obowiązku zapewniania maseczek, niemniej, w mojej ocenie, jeśli wymaga ich noszenia, powinien je zapewnić. Ale w obecnym kształcie rozporządzenia, nie ma takiego bezwzględnego obowiązku (chyba, że coś się już zmieniło to proszę o update).

Jeśli spotykaliby się z klientami wystarczyła by pleksi i przyłbica.

Powrót