Nakaz powrotu dzieci do Polski

• Autor wątku Autor wątku Tata12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tata12

Użytkownik
Odpowiedzi
104
Matka uprowadziła moje dzieci do Niemiec. Niemiecki sąd nakazał w trybie Konwencji Haskiej powrót dzieci do Polski. Termin powrotu dawno minął, a matka dalej mieszka z dziećmi w Niemczech. Dzieci nie realizują obowiązku szkolnego. Komornik sądowy nie chce wyegzekwować decyzji sądu, bo matka napisała do sądu że wyjechała do Polski. Jak należy dalej postępować, aby dzieci wróciły do Polski?

Czyja matka? Twoja czy dzieci?
Masz jej adres?

Matka moich dzieci, a moja była żona. Nawet jej adwokat twierdzi, że nie wie gdzie ona przebywa. Domyślam się tylko, że mieszka pod tym samym adresem u niemca na wsi.

W październiku 2012 roku zgłosiłem zaginięcie dzieci. Policja niemiecka poinformowała mnie że, matka wraz dziećmi zamieszkuje tak jak wcześniej pod adresem (podany adres). Policja jak i urząd do spraw nieletnich w Niemczech nie będą podejmować czynności w tej sprawie. Brak jest podstaw. Czy ten urząd do spraw nieletnich to Jugentamt ?

Jak widać wiedzą to chyba informowanie nic nie da.

Skoro masz adres to pojedz i zabierz dzieci, wez ze soba dokumenty, ktore potwierdzaja, ze masz do tego prawo.

Żeby wejść po dzieci na teren prywatny to chyba trzeba mieć nakaz prokuratora. Wystarczy że Niemiec powie że tu nie ma dzieci i nikt na jego teren nie wejdzie. Sąd w Polsce ustalił miejsce zamieszkania dzieci przy matce, więc nie jestem pewny na jakiej podstawie wydadzą mi dzieci.

Ostatnia edycja:
Nie musisz nigdzie wchodzic, po prostu czekasz az dzieci wyjda z domu i wtedy dzwonisz na policje, zeby przyjechali i idziesz do dzieci, jesli matka ucieknie z nimi z powrotem do domu to mowisz policji ze je widziales i ze podejrzewasz, ze matka moze im cos zrobic, wtedy policja ma prawo wejsc do domu bez nakazu prokuratora.

No i nie bardzo rozumiem, myslalam, ze to ty masz prawo do decydowania o miejscu pobytu dzieci, a nie matka. Skoro sad przyznal matce to prawo to nie dlaczego musza wracac do Polski?

Powód jest prosty. Matka ma prawo mieszkać z dziećmi gdzie chce, ale na wyjazd za granicę potrzebuje mojej zgody, a takiej nie dostała. Wywóz dzieci z kraju jest już uprowadzeniem dzieci i dlatego niemiecki sąd w trybie Konwencji Haskiej nakazał powrót dzieciom do Polski.

Powrót