Nakaz spłaty pozostałych spadkobierców

• Autor wątku Autor wątku Kacper9900
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kacper9900

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witajcie
Chciałbym zasięgnąć Waszej opinii w sprawie spłaty odziedziczonego majątku, posiadam na papierze połowę nieruchomości, pola , lasu. Czy sąd może nakazać drugiemu spadkobiercy aby ten mnie spłacił ? Chce sie po prostu pozbyć strupa bo teoretyczna własność mnie nie interesuje , z tym że druga strona wogóle nie jest zainteresowana załatwieniem tej sprawy. Z stad moje pytanie czy da sie taka sprawę w miarę szybko i bezboleśnie załatwić tak w dużym skrócie myślowym (kieruje sprawę do sądu o zniesienie współwłasności a sąd zasadza zeby druga strona mnie spłaciła)?

To tak nie działa.Sa trzy sposoby zniesienia współwłasności.W pierwszej kolejnosci jest podział fizyczny.Sad dzieli spadek na dwóch według wartości udziału w spadku.Jesli drogi współwłaściciel bedzie chciał cie dobrowolnie spłacić to sąd tak zdecyduje .Jesli zaden nie zechce spłacić drugiego a nie bedzie mozliwości podzielić spadku fizycznie na was dwóch pozostaje sprzedaz sądowa i podział pieniedy Wiąże sie to z kosztami operatu szacunkowego nieruchomości kosztami egzekucji nieruchomości i wiele innych opłat.Ty jako wnioskodawca bedziesz wstępnie ponosić koszty sądowe.We wniosku o zniesienie współwłasnosci powinieneś podac sposób podziału.Możesz zaproponowac spłate przez drugiego właściciela ale on nie musi sie na to zgodzic .wtedy albo podział fizyczny albo sprzedaż

Dziękuje za odpowiedz. A czy w przybliżeniu można założyć jakie były by koszty przeprowadzenia takiego postępowania egzekucyjnego jeśli jedna ze stron nie chce spłaćić tej drugiej? Tak mniej więcej jakie kwoty wchodzą w gre ? Ja wiem ze jest to pytanie w stylu "ile kosztuje samochód" (ale jaki itd) ale chciałbym sie dowiedzieć na co mam się przygotować.

ABY napisał:
Możesz zaproponowac spłate przez drugiego właściciela ale on nie musi sie na to zgodzic .wtedy albo podział fizyczny albo sprzedaż

A czy jest możliwość spłaty ratalnej i czy ta druga strona może nie wyrazić zgody na taki sposób spłaty?

Powrót