nakaz wydania dziecka

• Autor wątku Autor wątku onaxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

onaxxx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
wyjechalam z dzieckiem z wielkiej brytanii bez zgody jego ojca, on wniosl sprawe do sadu polskiego poprzez min, spr. o nakaz wydania dziecka na podstawie konwencji haskiej, chcialam sie dowiedziec czy lepiej jest dla mnie dobrowolnie wrocic do uk z dzieckiem i co mi moze tam grozic czy powinnam poczekac do rozprawy i liczyc ze sad nie wyda nakazu?pilne prosze o odpowiedz

a w ogóle ile już przebywasz z dzieckiem w polsce? bo bez zgody ojca może to być 6 tygodni i nic Ci nie grozi wtedy. jeśli dłużej to nie chcę straszyć, ale były już takie przypadkie w pl, że sąd wydał nakaz oddania dziecka ojcu! :-x
na pewno istotne będzie, jakim ojciec jest człowiekiem tzn czy znęcał się nad wami, opiekował itd itp im więcej niekorzystnych jego zachować tym lepiej.
jeśli chodzi o powrót do anglii w tym momencie to niestety nie słyszałam nic na ten temat :( ale wydaje mi się, że to nie jest dobry pomysł. najlepiej zapytaj jakiegoś prawnika, bo to jest bardzo czuły i niepewny temat.

jestem w polsce od grudnia wiec ponad 6 tygodni, wiem wlasnie, ze byly takie przypadki i sad polski wydawal nakazy wydania dziecka nie biorac pod uwage nawet dobra dziecka, nie byl dobrym przykladem ojca m.in dlatego wyjechalam, wlasnie bardzo wazne jest dla mnie dowiedziec sie co by mi grozili po ewentualnym dobrowolnym powrocie?

Powrót