E
erikruffen
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Dzień dobry,
mam sprawę dotyczącą starego długu z 2013 roku.
W 2013 r. Sąd Rejonowy Lublin-Zachód wydał nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym na rzecz BRE Banku (obecnie mBank). Był to zwykły nakaz, nie BTE.
BRE Bank prowadził kiedyś egzekucję na podstawie tego tytułu – zakończyła się bezskutecznie.
Wierzytelność została później sprzedana do BEST NSFIZ.
W 2020 r. komornik wszczął egzekucję na rzecz BEST, ale na podstawie tego samego tytułu wykonawczego, który został wydany pierwotnie na BRE Bank. BEST nie posiada tytułu ani klauzuli wydanej na swoją rzecz (art. 788 k.p.c.).
Moje pytania:
mam sprawę dotyczącą starego długu z 2013 roku.
W 2013 r. Sąd Rejonowy Lublin-Zachód wydał nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym na rzecz BRE Banku (obecnie mBank). Był to zwykły nakaz, nie BTE.
BRE Bank prowadził kiedyś egzekucję na podstawie tego tytułu – zakończyła się bezskutecznie.
Wierzytelność została później sprzedana do BEST NSFIZ.
W 2020 r. komornik wszczął egzekucję na rzecz BEST, ale na podstawie tego samego tytułu wykonawczego, który został wydany pierwotnie na BRE Bank. BEST nie posiada tytułu ani klauzuli wydanej na swoją rzecz (art. 788 k.p.c.).
Moje pytania:
- Czy BEST może prowadzić egzekucję tylko na podstawie tytułu wydanego na BRE Bank, skoro BRE Bank wcześniej prowadził już egzekucję na podstawie tego tytułu?
- Czy w takiej sytuacji art. 804² k.p.c. znajduje zastosowanie?
(czy można z niego korzystać, jeśli pierwotny wierzyciel już wcześniej wszczął egzekucję?) - Czy BEST powinien uzyskać klauzulę wykonalności na swoją rzecz (art. 788 k.p.c.), aby móc legalnie wszcząć egzekucję?
- Jeśli BEST nie uzyskał klauzuli i egzekucja była prowadzona bez podstawy prawnej:
czy czynności BEST przerywają bieg przedawnienia, czy nie? - Czy w takiej sytuacji mogę złożyć powództwo przeciwegzekucyjne / o pozbawienie tytułu wykonalności (art. 840 k.p.c.) albo inne właściwe środki?