Nakaz zaopłaty w postepowaniu upomniawczym

• Autor wątku Autor wątku lazalukasz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lazalukasz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam serdecznie wszystkich i proszę o pomoc i poradę, dziekuje.

Więc tak:
Dostalem " Nakaz zapłaty w postepowaniu upomniawczym" wydany przes Sąd Rejonowy w Lublinie .

Sprawa dotyczy niezapłaconych faktur za internet. Faktury są z dnia 04.06.208 , 05.09.2008, 03.12.2008 itp , wszystkie z 2008 roku i jedna z roku 2007.

Wczesniej jedna firma windykacyjna pisała do mnie w tej sprawie ale listami zwykłymi, nie bylo zadnego poleconego i zadnego kontaktu z mojej strony z nimi, pozniej kolejna firma i znow to samo, i teraz trafiło na koleja Debet Trding Partners, wysyłali kilka pism ale wszystkie listami zwykłymi (oficvjalnie zadnego nie otrzymałem) aż w koncu przyszło wezwanie z sądu :/ Na jednej z kartek napisali tez ze wysłali powiadomienie listem poleconym co nie miało miejsca, bo do listy poleconego wymagany jest moj podpis przy odebraniu go.

Wiec teraz moje pytanie, czy mogę się powołać na zarzut przedawinienia ? Jesli tak to prosze o jakąś pomoc informacje itp :)

Dziekuje serdecznie

Łukasz

do odebrania listu poleconego nie nie wymagany podpis odbiorcy w przypadku gdy przesyłkę doręcza listonosz. Jeżeli listy byłyby za zwrotnym potwierdzeniem odbioru wtedy musisz przy odbiorze podpisać. Oblicz za jakie okresy są faktury, może w grę wchodzi przedawnienie.

Najpierw musisz wnieść sprzeciw - o czym pisano na forum kilkaset razy.
Na nakazie jest pouczenie co i jak należy zrobić, jeżeli nie zgadzasz się z treścią orzeczenia.

"do odebrania listu poleconego nie nie wymagany podpis odbiorcy w przypadku gdy przesyłkę doręcza listonosz." w takim razie taki list mógł nie dotrzeć do mnie.

"Oblicz za jakie okresy są faktury, może w grę wchodzi przedawnienie."

Faktury są z dni:

2008-05-07
2008-04-08
2008-02-26
2008-01-31
2007-12-06
2008-11-07

więc chyba wchodzi w grę przedawnienie ? Wystarczy teraz ze napisze do nich że faktury się przedawniły ?

Ważny jest termin płatności i data wniesienia pozwu - a także rzeczy dziejące się pomiędzy tymi datami.

Termin płatnosci to 14 dni od tych dat co podałem wyżej.
Odpis pozwu z dnia 23.02.2012 , odebrany z poczty dziś.

rzeczy dziejące się pomiędzy tymi datami - jedna firma windykacyjna przysyłała wezwania, pozniej druga, teraz trzecia i trzecia złożyla sprawe do sądu. Z mojej strony nie było zadengo odzewu do tych firm , itp , zadnych rozmów, pism itp

W TREŚCI NAKAZU JEST STWIERDZENIE ,,...na skutek pozwu wniesionego dnia ......" - to jest ważne

Mam cos takiego " po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w elektronicznym postepowaniu upomniawczym pozwu wniesionego w dniu 23.02.2012

no i w końcu wiesz kiedy wniesiono pozew ..... brawo

To wiedziałem od początku, ale nie oto pytałem, pytałem czy mogę wnieść o przedawnienie i jak to napisac, jakiś wzór itp

Witam ponownie. Mam pytanie: czy jesli wygralem bądz przegralem sprawe sąd ma oboweiązek mnie o tym informowac ?
Drugie pytanie: czy jesli przegralem sprawę to wierzyciel dostaje wezwanie zaplaty i ja ? czy tylko on, czy powinien mi go przedstawic ?

lazalukasz napisał:
Witam ponownie. Mam pytanie: czy jesli wygralem bądz przegralem sprawe sąd ma oboweiązek mnie o tym informowac ?

Zależy od tego, czy wyrok zapadł na posiedzeniu niejawnym.

lazalukasz napisał:
Drugie pytanie: czy jesli przegralem sprawę to wierzyciel dostaje wezwanie zaplaty i ja ? czy tylko on, czy powinien mi go przedstawic ?

Wierzyciel może wezwać - nie musi - może po prostu iść do komornika i wszczynać egzekucję.

lazalukasz napisał:
Wystarczy teraz ze napisze do nich że faktury się przedawniły ?
Napisanie "do nich" - z pewnością nie wystarcza.

Ale jeśli wniósł Pan sprzeciw do sądu w terminie - to proszę czekać. Zostanie Panu doręczone stosowne postanowienie.

Witam, po zalogowaniu do panelu e-sądu w Lublinie mam takie informacje:

Sygnatura sprawy :Nc-e 337824/12 , Status: utrata mocy

to znaczy że już mam spokój z tymi fakturami, wierzycielami itp ? Czy oni mogą się jeszcze odwołać od tego , itp. Dziekuję za odpowiedz

Data wniesienia pozwu 2012-02-23; Elektroniczne Doręczenie prawidłowe Hubert Kosiński w dniu 2012-06-25.;
Sygnatura akt VI Nc-e 337824/12 *9A05CDE7AF34446C82EC*
P O S T A N O W I E N I E
Data wydania 2012-06-25
Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie VI Wydział Cywilny
w składzie następującym
Referendarz sądowy Grzegorz Nowak
po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w elektronicznym postępowaniu upominawczym
w sprawie z powództwa
Debt Trading Partners Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka Komandytowo-Akcyjna z siedzibą
w Warszawie
przeciwko
xxxxxxx
p o s t a n a w i a
oddalić wniosek powoda Debt Trading Partners Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka Komandytowo-
Akcyjna z siedzibą w Warszawie z dnia 25/04/2012 roku o nadanie wydanemu w sprawie niniejszej w dniu
22/03/2012 roku nakazowi zapłaty klauzuli wykonalności.
U Z A S A D N I E N I E
Pismem procesowym z dnia 25/04/2012 roku pełnomocnik powoda wniósł o nadanie wydanemu w sprawie
niniejszej w dniu 22/03/2012 roku nakazowi zapłaty klauzuli wykonalności oraz o doręczenie tytułu
wykonawczego. Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie zważył, co następuje: Wniosek pełnomocnika powoda o
nadanie klauzuli wykonalności nakazowi zapłaty podlega oddaleniu jako niezasadny. Zgodnie z dyspozycją art.
782 § 2 k.p.c. nakazowi zapłaty sąd nadaje klauzulę wykonalności z urzędu niezwłocznie po jego
uprawomocnieniu się. Warunkiem nadania nakazowi zapłaty klauzuli wykonalności jest zatem posiadanie przez
ten nakaz zapłaty przymiotu prawomocności. Tylko bowiem prawomocny nakaz zapłaty jest tytułem
egzekucyjnym (argument z art. 777 § 1 pkt 1 i 2 k.p.c.), któremu może być nadana klauzula wykonalności. W
aktach sprawy niniejszej na chwilę obecną nakaz zapłaty utracił swą moc ex lege w związku z faktem skutecznego
wniesienia przez pozwanego sprzeciwu. Podsumowując, nakaz zapłaty z dnia 22/03/2012 roku utracił swój byt
prawny i jako taki nie może być opatrzony klauzulą wykonalności. Wniosek powoda zmierzający do nadania
nakazowi zapłaty klauzuli wykonalności jest zatem niezasadny i jako taki podlega oddaleniu. Mając na względzie
powyższe należało - w oparciu o przywołane przepisy - orzec jak w sentencji postanowienia.

Czyli to koniec sprawy czy mogą się jeszcze odwołać itp, proszę o pomoc. Dziekuję :)

lazalukasz napisał:
czy mogą się jeszcze odwołać
Przepis prawny:
Art. 39822. § 1. Na orzeczenie referendarza sądowego co do istoty sprawy, orzeczenie kończące postępowanie, orzeczenia, o których mowa w art. 394 § 1 pkt 1, 2, 42, 5-9, orzeczenie co do nadania klauzuli wykonalności, a także orzeczenia co do stwierdzenia wykonalności europejskiego nakazu zapłaty i co do wydania zaświadczenia, o którym mowa w art. 7958, przysługuje skarga, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej. Skargę rozpoznaje sąd, w którym wydano zaskarżone orzeczenie.

§ 2. W razie wniesienia skargi orzeczenie referendarza sądowego traci moc, z wyjątkiem orzeczenia o nadaniu klauzuli wykonalności i orzeczeń o stwierdzeniu wykonalności europejskiego nakazu zapłaty i o wydaniu zaświadczenia, o którym mowa w art. 7958.

§ 3. Sąd rozpoznaje sprawę jako sąd pierwszej instancji, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej.

§ 4. Skargę wnosi się do sądu w terminie tygodniowym od dnia doręczenia stronie postanowienia referendarza sądowego, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej.

§ 5. Skargę wniesioną po upływie terminu lub nieopłaconą sąd odrzuca.

Dziękuję za odpowiedz :)

Tylko prosił bym troszkę jaśniej.

Skoro E-sąd przyznał mi rację to po co jeszcze sprawa będzie skierowana do
jakiegos innego sądu ? Czy to ma jakiś sens? czy to się kiedyś skonczy ?

lazalukasz napisał:
po co jeszcze sprawa będzie skierowana do jakiegos innego sądu ?
Bo tak stanowi prawo.
Przepis prawny:
Art. 50536. § 1. W razie prawidłowego wniesienia sprzeciwu nakaz zapłaty traci moc w całości, a sąd przekazuje sprawę do sądu według właściwości ogólnej.
(...)

Mam się jeszcze czegoś obawiać ze strony Sądu Rejonowego ?
Sprzeciw był wniesiony prawidłowo gdyż sąd w Lublinie stwierdził utrate mocy

Postępowanie zostanie umorzone albo zostanie wydany wyrok.

Powrót