Nakaz zapłałaty i co daej?

• Autor wątku Autor wątku kazoo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kazoo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,
Sąd wydał nakaz zapłaty na mojego dłużnika, dostałem informację że ma 7 dni na odwołanie, co dalej z tematem jak dłużnik się nie odwoła?

Z góry dziękuję za informację

No tyle to wiem:) chodziło mi o odzyskanie długu, czy sąd wyśle do dłużnika termin i kwotę odsetek? Ile ma czasu na wpłacenie pieniędzy? Co jak nie wpłaci?

kazoo napisał:
No tyle to wiem:) chodziło mi o odzyskanie długu, czy sąd wyśle do dłużnika termin i kwotę odsetek? Ile ma czasu na wpłacenie pieniędzy? Co jak nie wpłaci?

Jak się nakaz uprawomocni, a dłużnik nie zapłaci to można skierować się do komornika. Wpłacić zaliczkę na egzekucję i liczyć, że komornikowi uda się coś ściągnąć.

Może ktoś napisać jakieś konkretne informacje?

W jakim terminie od momentu uprawomocnienia dłużnik musi wpłacić należność, ewentualnie jakie dokumenty potrzebne do komornika? O co chodzi z tą zaliczką na egzekucję?

Dłużnik nic nie musi, jak ma pieniądze i będzie chciał to wpłaci, jak nie to nie wpłaci. Aby iść do komornika musisz posiadać klauzule wykonalności. Zaliczkę komornik bierze na poczet kosztów listów i czynności których musi dokonać aby np ustalić gdzie dłużnik pracuje, gdzie ma konta itd

Powrót