nakaz zapłaty a brak wiedzy o wierzycielu

• Autor wątku Autor wątku lustrzana
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lustrzana

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Dzień Dobry
Logując się do EPU zauważyłam, ze mam mową sprawę.
Został wydany nakaz zapłaty, wysłany na nieaktualny adres, jest jeszcze nieprawomocny. Sprawa dotyczy niezapłaconych faktur tp z początku tego roku więc dług jak najbardziej nieprzeterminowany. TP sprzedało dług firmie windykacyjnej, ta wystąpiła do sądu bez próby kontaktu ze mną. Pytanie co zrobić w takiej sytuacji. Dług chcę spłacić, ale nie przez komornika. Czy powinnam przystąpić do sprawy i wnieść sprzeciw - nieskuteczne doręczenie, a równolegle skontaktować się z dłużnikiem w celu spłaty zadłużenia? Czy nie będzie chciał mnie obciążyć kosztami postępowania? Nie chciałabym zrobić błędnego ruchu i wiadomo zapłacić jak najmniej.
Pozdrawiam

Możesz cały czas zapłacić należność wierzycielowi i wówczas nie będzie dodatkowych kosztów. Jeśli chcesz wnosić sprzeciw, to mogą pojawić się dodatkowe koszty w postaci uzupełnienia opłaty (wszystko zależy jaka jest wartość przedmiotu sporu).

No dobrze, mogę zapłacić, ale ponieważ nie wiedziałam o nowym wierzycielu, nie miałam tez żadnego wezwania do zapłaty, o istnieniu długu u tej firmy dowiedziałam się z EPU, czy istnieje możliwość uniknięcia kosztów sądowych? Bo mogę wnieść sprzeciw - niewłaściwe doręczenie i zapłacić wierzycielowi. Czy w ten sposób uniknę kosztów sądowych? Albo tylko zapłacić wierzycielowi, ale wtedy na pewno z kosztami sądowymi, na podstawie nakazu.

A co to za różnica i co ma do rzeczy?
Faktury były z płatnością na grudzień 2013, styczeń i luty 2014. Chciałam zapłacić tp (kontakt w zeszłym tygodniu) okazało się że sprzedali. Zalogowałam się na swoje konto w EPU i widzę nakaz.
Wiem jak działają firmy skupujące długi, e-sąd na stary adres i komornik. Nie wiem, czy był z ich strony jakiś kontakt przed złożeniem e-pozwu. Pytam więc o możliwość uniknięcia kosztów sądowych. Czy złożenie sprzeciwu będzie miało taki skutek? Zanim sprawa trafi do sadu zwykłego sprawa będzie dawno spłacona, chyba że nie będą chcieli ze mną rozmawiać...

W tej sytuacji koszty się należą. Tak jak napisał kolega powyżej, miałaś zapłacić należność, a to że zawiadomienie o cesji było bezskuteczne, nie ma wpływu na koszty procesu. Tym bardziej, że nie są to należności sprzed tygodnia, a z przed prawie roku.

Powrót