Nakaz zapłaty a przeciągający się spis inwentarza

• Autor wątku Autor wątku dominika2323
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dominika2323

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Dzień dobry,
sąd od ponad roku przeprowadza spis inwentarza po moim ojcu. Dopiero w zeszłym miesiącu komornik wezwał mnie do wykazania znanych składników majątku po zmarłym.

Wiem, że ojciec nie pozostawił żadnego majątku, ale pozostawił niestety długi. Otrzymałam wczoraj nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym na kwotę około 500 zł.

Chcę napisać sprzeciw - czy mogę powołać się na to, że spis jest ciągle w trakcie sporządzania? Jakie dowody i uzasadnienie mogę napisać w sprzeciwie?

W pozwie jest napisane, że w przypadku sprzeciwu powód wnioskuje o wytoczenie terminu rozprawy i obciążenie mnie kosztami. Czy da się jakoś to wszystko zawiesić do czasu aż ten spis zostanie sporządzony?

Chcę napisać sprzeciw - czy mogę powołać się na to, że spis jest ciągle w trakcie sporządzania?
Możesz wnieść sprzeciw bo prawo daje Ci taką możliwość. Ty również decydujesz jakie wnosisz zarzuty w sprzeciwie. Czy są zasadne to już oceni sąd.
Spis inwentarza ogranicza jedynie egzekucję. To nie obowiązek a przywilej spadkobiercy. W żaden sposób nie wpływa za zasadność roszczenia na etapie rozpatrywania pozwu. Nie ogranicza również wysokości dochodzonego roszczenia przed sądem. Powinnaś zrozumieć.
Skoro zależało Ci na ustaleniu inwentarza (a zależało - przeczytałem wcześniejsze wątki) to nie trzeba było bawić się w spis prowadzony przez komornika, tylko samemu sporządzić wykaz inwentarza. Ma taką samą moc prawną jak spis.

Został wydany nakaz zapłaty na Pani zmarłego ojca?

Reset321 napisał:
nie trzeba było bawić się w spis prowadzony przez komornika, tylko samemu sporządzić wykaz inwentarza. Ma taką samą moc prawną jak spis.
Chciałam tak zrobić, jednak po przeanalizowaniu dokumentów zostawionych po moim ojcu okazało się, że miał długi w różnych instytucjach i u osób prywatnych oraz był w zarządzie spółki, a to tylko tyle ile udało mi się znaleźć. Sprawa mnie przerosła, więc zdecydowałam się poprosić sąd o spis inwentarza.

wostal napisał:
Został wydany nakaz zapłaty na Pani zmarłego ojca?
Tak, został wydany jeszcze przed jego śmiercią.

Powrót