Nakaz zapłaty, a przedawnienie.

• Autor wątku Autor wątku raze
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

raze

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Mam pytanie, w sytuacji, gdy otrzymamy nakaz zapłaty, mamy 14 dni od dnia dostarczenia, by wnieść sprzeciw od nakazu zapłaty. Pytanie brzmi, czy jeżeli wyrok się uprawomocni, czyli przegapiliśmy termin i sąd nada klauzulę wykonalność to czy można podnieść zarzut przedawnienia roszczenia? Czy już pozamiatane?

Pozamiatane. Chyba że nakaz zapłaty nie był poprawnie doręczony (np. na stary adres).

Robilee napisał:

Już wolę na wszelki wypadek pisać o wszelkich możliwościach. Ludzie tak nieprecyzyjnie czasem piszą... ;)

Więc wypada zapytac, czy ten nakaz to z sądu

Tak nakaz z sądu, poprawnie doręczony.

raze napisał:
Tak nakaz z sądu, poprawnie doręczony.
Co wynikał już z pierwszego postu. Koledzy jednak już tak się zakręcili w wątkach windykacyjnych, że nic nie przyjmą wprost.
Odpowiedź na pytanie z pierwszego postu, nakaz zapłaty jest prawomocny i należy wykonać jego dyspozycje.

A co w sytuacji, gdy:

1. Jestem w Polsce pod adresem na który był dostarczony nakaz, tylko ktoś z domowników odbierając i podpisując odbieranie korespondencji - nie przekazał mi jej?
2. Jestem zagranicą i mam dokumenty potwierdzające ten fakt?

Czy w powyższych wypadkach istnieje jakaś furtka obrony przed nakazem z klauzulą?

raze napisał:
1. Jestem w Polsce pod adresem na który był dostarczony nakaz, tylko ktoś z domowników odbierając i podpisując odbieranie korespondencji - nie przekazał mi jej?
Odebrał dorosły domownik, doręczenie prawidłowe. Po sprawie.
raze napisał:
2. Jestem zagranicą i mam dokumenty potwierdzające ten fakt?
Tzn., nakaz zapłaty nie został doręczony pod adres, pod którym mieszkasz. W takiej sytuacji jest możliwość obalenia domniemania prawidłowości doręczenia.

Powrót