Nakaz zapłaty a ugoda

• Autor wątku Autor wątku mazur3k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mazur3k

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam mam pytanie odnośnie tego czy muszę składać sprzeciw lub odwołanie do sądu jeśli po otrzymaniu pozwu i nakazu zapłaty została ustalona ugoda na spłatę długu w ratach (mój dług+koszta sądowe) mam ugodę wysłaną na maila i harmonogram spłaty. Poinformowano mnie również że mogą być jeszcze dodatkowe koszta z sądu , jakie to mogą być koszta ? coś wspomniano o nakazie wykonawczym czy coś takiego. Bardzo był bym wdzięczny za porady.

śmierdząca sprawa, GetBack? Uznajesz dług? Uznajesz kwotę, na którą próbują Cię naciągnąć?

po pierwsze - złożyłbym sprzeciw od nakazu zapłaty,
po drugie - podpisanie ugody było lub może być gwoździem do trumny, jestem ciekaw tej ugody co w niej jest zawarte, że tak ochoczo ją podpisano,

Dług nie jest wysoki (1700zł - w tym 200 zł koszty sądowe 300 odsetki reszta to mój kapitał który jest prawdziwy) spłacił bym za razem lecz bym musiał pożyczyć a to błędne koło a mam możliwość w ratach bez wielkich kosztów bo oni sobie 35 zł policzyli do tego.
Rozmawiałem dwa razy , pierwszy raz coś było wspomniane o jakiś kosztach drugi raz przy wysłaniu mi tej ugody pani stwierdziła że nie powinno być już żadnych dodatkowych kosztów przy terminowej spłacie oraz że nie muszę składać sprzeciwu do sądu . Firma kruk

mazur3k napisał:
Rozmawiałem dwa razy , pierwszy raz coś było wspomniane o jakiś kosztach drugi raz przy wysłaniu mi tej ugody pani stwierdziła że nie powinno być już żadnych dodatkowych kosztów przy terminowej spłacie oraz że nie muszę składać sprzeciwu do sądu . Firma kruk
zwróć uwagę na frazę pogrubioną - w przypadku z zaleganiem spłat w terminarzu po nie złożeniu sprzeciwu od nakazu zapłaty nakaz ten się uprawomocni i jeżeli powinie ci się noga po złożeniu wniosku o nadanie klauzuli wykonalności, ptaszysko go uzyska po czym zapewne przyśle ci komornika - takie moje przemyślenie,

Termin ustaliłem sam z spłatą więc nie będzie problemu tylko czy jeszcze mnie może coś zaskoczyć ? chodzi o te koszta czy żadnych kosztów nie będzie jeśli nie wniosę sprzeciwu lub coś podobnego ? chcę to spłacić tak jak jest ustalone i mieć formalnie załatwione że nie ma już żadnego długu :)

A ja bym składał sprzeciw - ugoda jako umowa rodzi skutki materialnoprawne i w pewnym sensie prowadzi do powagi rzeczy ugodzonej (oczywiście nie tak jak ugoda sądowa w protokole). Niemniej z uzasadnienia wyroku z dnia 6 listopada 2013 r. I ACa 498/13 SA w Białymstoku: "Sąd nie jest związany ugodą pozasądową, powinien jednak wziąć pod uwagę sam fakt jej zawarcia i przeanalizować jej treść, tym bardziej, że zawarcie jakiejkolwiek ugody oznacza dorozumianą wolę odstąpienia od żądania udzielenia dochodzonej ochrony sądowej."

Dopóki splata jest realizowana terminowo, dopóty powództwo jest przedwczesne. Takie jest moje zdanie. Co o tym sądzicie?

robinson21 napisał:
koszta sądowe plus koszta zastępstwa procesowego,

Koszta sądowej już zostały naliczone 200 zł i są wliczone w spłatę tych rat więc drugi raz będzie sprawa i kolejne 200 zł ? :???:

mazur3k napisał:
Koszta sądowej już zostały naliczone 200 zł i są wliczone w spłatę tych rat więc drugi raz będzie sprawa i kolejne 200 zł ? :???:

A koszta zastępstwa procesowego ci policzyli bo to że zapłacisz za to że musieli zapłacić za pozew to jedno a to że jakiś radca prawny się tym zajął to drugie i zaraz Ci przyślą że musisz tysiaczka dopłacić

Przy tym wątku: jest nakaz zapłaty. dłużnik odezwał się do wierzyciela w celu zawarcia zgody, lecz na kwotę niższą, niż w nakazie. powiedzmy że wierzyciel (powód) tą kwotę akceptuje. zgodą będzie podpisana drogą sadową - sprzeciw do nakazu z tekstem o ugodę,
. czy mniejsz kwota ugody może być niż ta zasądzona? dziękuje

Powrót