Nakaz zapłaty bez adresu dłużnika?

• Autor wątku Autor wątku BabaJaga59
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Pisałam wcześniej (08 marca), że wysłałam pismo o doręczenie nakazu zapłaty i pozwu załączając zaświadczenia o zameldowaniu.
Wczoraj otrzymałam nakaz, pozew i takie pismo:
Sąd Rejonowy xxxx w sprawie z powództwa Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne przeciwko xxxx - o zapłatę.
Sąd uchyla zarządzenie z dnia 05 maja 2004 roku o stwierdzeniu prawomocności nakazu zapłaty z dnia 18 lutego 2004 roku wydanego w sprawie o sygn.akt xxxxx Sądu Rejonowego w xxxx, albowiem z systemu PESEL wynika, że w chwili doręczenia nakazu zapłaty pozwany nie mieszkał już pod adresem podanym w pozwie.
Sąd doręcza pozwanemu odpis nakazu zapłaty wraz z odpisem pozwu i załączników oraz pouczeniami.
Sąd wzywa pozwanego do podania imienia i nazwiska komornika, który prowadzi egzekucję.
Na zarządzenie Ref. Sąd. Protokolant Sądowy.

Komornik należność wyegzekwował, postępowanie zakończył. Jednak wobec powyższego egzekucja odbyła się na podstawie nieprawomocnego nakazu zapłaty.
Proszę o "rozjaśnienie" mi co powyższe dla mnie znaczy?

To znaczy, że po wygraniu sprawy będziesz mogła zażądać zwrotu od MPK razem z kosztami egzekucyjnymi. Ale tylko po wygraniu sprawy. I teraz musisz się starać to wygrać.

Ostatnia edycja:
Nie jestem prawnikiem, ale zdaje się, że skoro pozwana otrzymuje odpis nakazu zapłaty wraz z odpisem pozwu i załączników oraz pouczeniami to ma teraz 14 dni na złożenie sprzeciwu od nakazu zapłaty. Jeśli tego nie uczyni w terminie to nakaz się uprawomocni.
Z kolei złożenie sprzeciwu spowoduje skierowanie sprawy do "normalnego" procesowania czyli z udziałem stron, oceną dowodów itp. Można wtedy wygrać sprawę (co wątpliwe skoro nie było przedawnienia) lub też ją przegrać i ponieść wszystkie koszty procesu (to będzie w sumie jakieś 90 zł (30 za pozew + 60 radca prawny powoda).
Na obecnym etapie zapłata całego długu bezpośrednio powodowi też niewiele zmieni, koszty powództwa i tak trzeba ponieść.

Oczywiście niezależnie od powyższego należy wystąpić do komornika i wierzyciela o zwrot wszystkich kwot potrąconych niedoszłemu dłużnikowi w trakcie przeprowadzonego postępowania egzekucyjnego (którego podstawa odpadła z racji uchylenia klauzuli wykonalności). Niecelowość egzekucji wynika z tego, że wierzyciel świadomie wskazał w pozwie błędne dane (adres) pozwanej czym naruszył art. 126 § 1 pkt 1 oraz art. 126 § 2 Kodeksu postępowania cywilnego, a jednocześnie odebrał niedoszłej dłużnicze możliwość obrony swoich praw.

@BabaJaga59 - złożyłaś skuteczny wniosek o przywrócenie terminu, otrzymałaś nakaz zapłaty, teraz musisz od niego złożyć sprzeciw. W przeciwnym wypadku uprawomocni się ponownie i będzie zupełnie świeżutki. Chyba że sprzeciw już był złożony. Postanowienie o uchyleniu klauzuli możesz przesłać do komornika, aby ten obciążył kosztami postępowania wierzyciela. Z tym że niewiele to ostatecznie zmieni, bo najprawdopodobniej przegrasz sprawę. Ale dalej już musisz walczyć w sądzie. I wykazać że... no właśnie... opłata dodatkowa została naliczona niesłusznie. Innymi słowy wróciłaś do stanu po otrzymaniu nakazu. Wątpię, aby na tym etapie można było środki odzyskać.
Szczerze mówiąc widzę szanse, że jeszcze parę groszy dopłacisz do interesu.

Jako, że to jest jazda bez biletu, to pewną nadzieję daje II GSK 2232/14 NSA. Ale czy to tutaj dużo pomoże, to nikt nie powie. Z pewnością warto się z tym orzeczeniem, przygotowując się do sprawy, zapoznać.

Powrót