Z
znocon
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Dzień dobry
Proszę o pomoc w wyjaśnieniu następującej kwestii:
W dniu dzisiejszym tj. 13.10.2021 dostałem nakaz zapłaty z e-sadu w Lublinie.
Chodzi o kwotę ok. 500zł + 210zł kosztów.
Faktycznie miałem taką zaległość w płatności (chodzi o OC na pojazd który od lat nie jeździ gdyż jest w trakcie renowacji) - z uwagi na zmianę miejsca zamieszkania, numeru telefonu i przeoczenie informacji o składce przesłanej jedynie za pomocą e-maila nie została opłacona w terminie.
Tak się składa że kilka dni wcześniej przy okazji opłacania OC za inny pojazd przypomniałem sobie o tamtym OC, odnalazłem dokumenty na e-mailu i opłaciłem zaległą składkę.
Złożyło się tak, że składka została opłacona i zaksięgowania w czasie od wydania postanowienia(nakazu zapłaty) przez E-sąd a dostarczeniem pisma listem.
Kalendarium wygląda tak:
25.08.2021 - wniesienie pozwu
07.10.2021 - wydanie postanowienia przez e-sąd (nakaz zapłaty)
10.10.2021 - opłata zaległego OC
11.10.2021 - zaksięgowanie przelewu
13.10.2021 - doręczenie postanowienia e-sądu (list polecony)
Zastanawiam się nad następująca kwestia:
- Czy powinienem składać sprzeciw z uwagi na to że składka została opłacona przez doręczeniem nakazu zapłaty (ale po dniu wydania nakazu)?
Proszę o pomoc w wyjaśnieniu następującej kwestii:
W dniu dzisiejszym tj. 13.10.2021 dostałem nakaz zapłaty z e-sadu w Lublinie.
Chodzi o kwotę ok. 500zł + 210zł kosztów.
Faktycznie miałem taką zaległość w płatności (chodzi o OC na pojazd który od lat nie jeździ gdyż jest w trakcie renowacji) - z uwagi na zmianę miejsca zamieszkania, numeru telefonu i przeoczenie informacji o składce przesłanej jedynie za pomocą e-maila nie została opłacona w terminie.
Tak się składa że kilka dni wcześniej przy okazji opłacania OC za inny pojazd przypomniałem sobie o tamtym OC, odnalazłem dokumenty na e-mailu i opłaciłem zaległą składkę.
Złożyło się tak, że składka została opłacona i zaksięgowania w czasie od wydania postanowienia(nakazu zapłaty) przez E-sąd a dostarczeniem pisma listem.
Kalendarium wygląda tak:
25.08.2021 - wniesienie pozwu
07.10.2021 - wydanie postanowienia przez e-sąd (nakaz zapłaty)
10.10.2021 - opłata zaległego OC
11.10.2021 - zaksięgowanie przelewu
13.10.2021 - doręczenie postanowienia e-sądu (list polecony)
Zastanawiam się nad następująca kwestia:
- Czy powinienem składać sprzeciw z uwagi na to że składka została opłacona przez doręczeniem nakazu zapłaty (ale po dniu wydania nakazu)?