Nakaz zapłaty - oznaczenie sprawy

• Autor wątku Autor wątku gerwazy_kr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gerwazy_kr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Proszę o wyjaśnienie następującej kwestii.

1. Wnoszę do Sądu pozew o wydanie nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym.
2. Sąd wydaje taki nakaz.
3. Po około 3-4 tygodniach okazuje się, że wyrok jest prawomocny jednak Pozwany wniósł sprzeciw lecz po terminie i nie wiadomo jak podejdzie do tego Sędzia.
4. 2 dni temu dzwonię do Sądu z zapytaniem i uzyskuję informację, że wyrok nie jest prawomocny i jest wyznaczony termin rozprawy.

Zastanawia mnie to dlaczego sprawa była prowadzona pod sygnaturą akt GNC ... a teraz sprawa ma nadany inny numer i oznaczenie GC.

Co to może oznaczać?

gerwazy_kr napisał:
3. Po około 3-4 tygodniach okazuje się, że wyrok jest prawomocny jednak Pozwany wniósł sprzeciw lecz po terminie i nie wiadomo jak podejdzie do tego Sędzia.

Jeżeli sprzeciw rzeczywiście został złożony po terminie to sędzia nie może inaczej do tego podejść jak go odrzucić i utrzymać w mocy wyrok.

Skoro została wyznaczona rozprawa to prawdopodobnie sprzeciw został wniesiony w terminie.
Proponuję to sprawdzić - bo albo Ty się mylisz, albo w sądzie coś pomylili.

Pewnie chodzi o to, że pozew wpłynął do sądu po terminie. Jednak, biorąc pod uwagę uregulowania kpc, do zachowania terminu wystarczy ażeby pismo zawierające sprzeciw zostało nadane na poczcie przed upływem terminu.

Dziękuję za wyjaśnienia jednak najbardziej zastanawia mnie dlaczego sprawa przybrała inny numer sygn. akt.

gerwazy_kr napisał:
Dziękuję za wyjaśnienia jednak najbardziej zastanawia mnie dlaczego sprawa przybrała inny numer sygn. akt.

1) Jest to spisek wiadomych sił i ktoś dostał łapówkę
Albo
2) sprawa przeszła z trybu upominawczego do zwykłego, a wtedy zmienia się sygnatura

Możesz sobie wybrać.

Powrót