Nakaz zapłaty po 10 latach - dług wykupiony z PKP przez firmę windykacyjną !

• Autor wątku Autor wątku excider
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

excider

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,,
Otrzymałem po dziś list z firmy windykacyjnej która jak siędowiedziałem wykupiła dług od PKP i teraz chcą niestety wyłudzić ode mnie pieniądze wraz z odsetkami na kwotę ponad 500zł. Nakaz zapłaty z 2002 roku + koszty rozprawy , czyli sprawa odbyła się przed sądem w roku 2003 i skoro wyrok sięuprawomocnił mająz tego co wiem 10 lat za ściągnięcie pieniędzy, a minęło już 10 lat, co nalezy w takiej sytuacji zrobić. Mało tego wiem że na 100% nie byłem osobą która podpisałą siępod mandatem- nie mieszkałem już w Polsce w tym czasie, ktoś, najprawdopodobniej brat lub ktoś inny podpisał sie za mnie i wylegitymował ( niby moim dowodem). FIrma Windykacyjna straszy komornikiem jeśłi w ciagu 5 dni nie zapłącę ów kwoty . Bardzo proszę o pomoc wiem że inni mają wieksze problemy ale skala ludzkiej tragedii nie mierzona jest w kwocie mandatu przecież :)
z Góry dziekuję

Windykacjapl.com? To nie jest wtedy przedawnione, jedynie część odsetek. W twoim przypadku jeśli twierdzisz że to nie ty, to powiedz czy odebrałeś nakaz zapłaty czy mieszkałeś zagranicą?

windykacja.pl - nie otrzymywałem nigdy żadnego nakazu !

Zatem uzyskaj sygn akt, datę i sąd jaki wydał nakaz, w sądzie sprawdź kwestie doręczenia - kto, jaki adres - zaś następnie wnieś sprzeciw z udowodnieniem innego adresu zamieszkania.
W rozprawie udowodnisz swoje racje.

ale rozprawa już sięodbyła - i wyrok uprawomocniony w 2003 roku ...Nie chcę czekać teraz na komornika i zajęcie kont itd,,,chciuałbym to zablokować, i mieć czas na sprawdzenie wszystkiego w sądzie a to potrwa - żeby akta mi przysłali itd,,do kogo teraz pisać jakieś wnioski ,,?? i jak znowu rozpocząć rozprawę,,Przecież oni prawdłowo listy doręczali, na mój adres zameldowania , po prostu tam nie mieszkałem, ale byłem, zameldowany,.,,Chodzi mi czy po wyroku w 2003 roku i tym okresie ponad 10 lata czy się to nie przedawniło ???

Napisałem ci co masz zrobić. To co ty piszesz, to nie ma żadnego znaczenia dla sprawy.

excider napisał:
ale rozprawa już sięodbyła

Odbyła się, ale masz prawo do złożenia sprzeciwu od wyroku nakazowego. Masz na to 14 dni od doręczenia nakazu.

A tak jak Marian wyżej napisał - jak Tobie ten nakaz nie został doręczony to termin 14 dniowy nie zaczął nawet biec i spokojnie można złożyć sprzeciw.

Ustal tylko to co Marian Tobie napisał.

marian.pazdzioch napisał:
Windykacjapl.com? To nie jest wtedy przedawnione, jedynie część odsetek. W twoim przypadku jeśli twierdzisz że to nie ty, to powiedz czy odebrałeś nakaz zapłaty czy mieszkałeś zagranicą?

A dlaczego jeśli windykacja.pl to nie ulega przedawnieniu mimo 10 lat od nakazu zapłaty? Czy ich dotyczą jakieś inne przepisy?

kasiamarceli napisał:
A dlaczego jeśli windykacja.pl to nie ulega przedawnieniu mimo 10 lat od nakazu zapłaty? Czy ich dotyczą jakieś inne przepisy?
Po prostu kupili te długi, gdzie z uwagi na wniosek o nadanie klauzuli (przed upływem 10 lat od nakazu) nie doszło do przedawnienia należności głównej. Teraz 10 lat płynie od daty klauzuli.
Co innego odsetki, których część jest przedawniona.

Powrót