nakaz zapłaty po 7 dniach zwłoki do firmy

• Autor wątku Autor wątku wspolny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wspolny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam

Prowadzę działalność gospodarczą. do firmy z którą współpracuję a nie jestem jej pracownikiem firma pożyczkowa niecałe 7 dni po terminie wysłała pismo o zajęcie wynagrodzenia ( bez nakazu zapłaty , bez firmy windykacyjnej i bez komornika ). moje pytanie czy firma z którą współpracuję musi mi zająć wynagrodzenie za wspolprace i czy ta firma moze tak sobie ot pisac do moich wspolpracowników ?

Ta firma nie ma uprawnień, od tego jest komornik.

mogę się od tego jakoś odwołać ?? co zrobić żeby mój wspolpracownik nie wysyłał im pieniędzy i co zrobić aby nadal po współpracownikach firma nie wysyłała informacji o tym że z czymś gdzieś zalegam.

Przecież nie będzie wysyłał pieniędzy jakiemuś obcemu podmiotowi, bo on tak chce. Od czego masz się odwoływać?. Napisz pismo by zaprzestali takich praktyk. Negocjuj spłatę.

no tak tylko w księgowości nie rozumieją tego :/

i dlaczego pismo zostało wysłane do moich wspolpracowników a nie do mnie ? przeciez prowadze działalność. moje dane i zobowiązania zostały udostępnione podmiotom trzecim bez mojej zgody.

Nie pisz post pod postem. Zadajesz pytania na które nie znamy odpowiedzi - nie znamy stanu faktycznego. Powtarzam firma pożyczkowa i windykacyjna. Guzik może....

dziękuję za informacje

Czasem przy podpisywaniu umowy pożyczki z firmą pożyczkową dodatkowym "dokumentem" do podpisania jest tzw. dyspozycja.
Jej treść stanowi, że osoba, która ją podpisuje zgadza się dobrowolnie (w razie braku spłaty pożyczki) na to, by na jej podstawie pożyczkodawca mógł wystąpić do pracodawcy o pobranie z wynagrodzenia i przelanie na jego rachunek kwoty zaległości.

Wiele firm uznaje takie dyspozycje i przekazuje pożyczkodawcy kwotę wskazaną w piśmie od pożyczkodawcy.

Mejsi napisał:
Wiele firm uznaje takie dyspozycje i przekazuje pożyczkodawcy kwotę wskazaną w piśmie od pożyczkodawcy.
wspolny napisał:
no tak tylko w księgowości nie rozumieją tego :/
Należy zostawić pismo w księgowości iż wszelkie takie dyspozycje są odwołane i nie wyrażasz zgody na ich realizację.

Powrót