Nakaz zapłaty - postępowanie elektroniczne

• Autor wątku Autor wątku MrM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I jeszcze jedno.
W przypadku złożenia sprzeciwu w formie elektronicznej
ewentualne dalsze postępowanie toczyć się będzie wyłącznie w formie elektronicznej.

Bardzo dziękuję za odpowiedź,zmartwiłam się bo myslałam że załatwienie tego podpisu to osobna sprawa.
No to jeszcze zapytam czy te 14 dni na złożenie sprzeciwu to są liczone dni robocze?12.07 odebrałam pismo polecone z nakazem zapłaty.

Czas masz do 26 lipca włącznie (do północy).

Jeszcze raz bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Dostałam dzisiaj nazwę użytkownika ,zalogowałam się i dalej klapa.Sa tam
'mozliwe akcje",więc myslałam że tam mam składać ten sprzeciw,ale wyskoczyło:DOŁĄCZ DO SPRAWY i dalej CZY JESTEM POZWANY, no i zażądali jakis kod dostępu:(.Myslałam że to bedzie jaśniejsze.Proszę o pomoc,jak mam wypełnić i zabrać się za to.

Najlepiej wysłać sprzeciw drogą tradycyjną.

Pozwany(a). Kod dostępu znajduje się w nakazie zapłaty. U mnie w pouczeniu: pkt VI. Pozwanemu przydzielono indywidualnu kod XXXXXXXXXXXXXXXX pozwalający na uzyskanie dostępu do elektronicznych akt sprawy na stronie [...]
Potem najlepiej się wylogować, zalogować po kilku minutach i sprawa będzie widoczna w "Moje sprawy". W międzyczasie "Certyfikaty i faktury" i "Wniosek o wydanie certyfikatu"

Ostatnia edycja:
Ale czy jest to jakaś określona forma jak ten sprzeciw ma wyglądać?Tzn chodzi i czy mogę normalnie napisać długopisem,czy drukować(przepraszam za takie pytania,ale naprawdę pierwszy raz piszę takie pismo)Już wiem ze to nie musi być formularz,choć czytałam że jak spór do 10 tys to ma być na takowym.Coś tam znalazłam jak to ma wyglądać ale tam napisali żeby podawać wszystkie daty,że np zmieniłam adres zamieszkania i żadna korespondencja nie dochodziła, od kiedy do kiedy umowa ,czyli wszystkie szczegóły a tutaj żeby tylko podnieść zarzut przedawnienia bez wdawania się w szczegóły.Bardzo dziękuję że mi Pan pomaga:) choć pewnie ma już mnie dość.:help:

Możesz napisać normalnie długopisem.
Zrób dokładnie tak jak masz w pouczeniu z sadu.
Przeczytaj dokładnie cały niniejszy post - wszystko (prawie) masz podane.

Witam 21 lipca moja mama otrzymała nakaz zapłaty z sądu w lublinie cała sprawa odbyła się w e sądzie w lublinie.Pozew złożyła firma windykacyjna.
Dług powstał przez nie zapłacone rachunki za telefon TP SA ostania faktura jest z 16 9 2004. TP SA sprzedała dług EOS firmie windykacyjnej w 21.2.2006 roku
pozew złożony był 27 5 2011 nakaz zapłaty został wydany 14.7.2011
odebrany 21.7.2011 wiem że można złożyć sprzeciw mam 2 pytania czy w tej sytuacji można powołać się na przedawnienie i drugie pytanie jak napisać taki sprzeciw. na jakie artykuły się powołać.Proszę o odpowiedź
Moja mama jest teraz w stresie
i zastanawiam się jak jej pomóc dodam że jest osobą starszą i schorowana na serce. Proszę o pomoc
Dodam że pisma od eos nie były za potwierdzeniem tylko były w skrzynce nie były polecone.

1. W tej sytuacji należy powołać się jedynie na przedawnienie - nic ponadto.
2. Jak napisać? - przeczytaj dokładnie cały post - masz to w nim podane.

Prosze o pomoc jak w systemie elektronicznym napisać sprzeciw do nakazu w postępowaniu opominawczym ponieważ zarzut jest przedawniony.Znam treść tego sprzeciwu tylko nie wiem jak poruszac się w EPU jestem zarejestrowana nie wiem co dalej.

Jeżeli droga tradycyjną to czy w formularzu musze pisać uzasadnienie czy wystarczy tylko zaskarżyć w całości nakaz zapłaty podnosząc zarzut przedawnienia roszczenia czyli wypełnić tylko pkt 7??

W postępowaniu elektronicznym przy zachowaniu drogi tradycyjnej nie składa się sprzeciwu na formularzu, ale w formie zwykłego pisma procesowego.

Kom. 4.

Przepraszam ale nie wiem co znaczy skrót kom. 4. Chciałabym zapytać jeszcze jak wygląda zwykłe pismo procesowe, jak to napisać??

To jest omówione w komentarzu nr 4 do tego postu.

czy pismo procesowe musi być napisane komputerowo czy moze być odręcznie ??

Powrót