Nakaz zapłaty - postępowanie elektroniczne

• Autor wątku Autor wątku MrM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wiem co twierdzi przepis i jest to dość oczywiste, aczkolwiek zastanawiało mnie czy sąd może przeniesc sprawe do sądu właściwego miejscem zamieszkania powoda. Wydawało mi się to mało prawdopodobne lecz wolałem się zapytać.
Te firmy windykacyjne to mają śmieszne sposoby straszenia ludzi, żeby zapłacili za coś za co często nie powinni.
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

u mnie od sierpnia nadal żadnej odpowiedzi od e-sadu. Czy to będzie trwać w nieskończoność ? :wow:

Jeśli sprzeciw jest zasadny, to czas nie ma znaczenia. Nieskończoność, w normalnych sądach na kolejny termin rozprawy czeka się po kilka miesięcy. Jeśli chcesz wiedzieć, co w sprawie, to załóż konto, ew. udaj się do sądu najbliższego po dostęp do akt (całych). Ostatecznie możesz zadzwonić.

no i się doczekałam. Teraz sprawa przekazywana jest do mojego sądu rejonowego. Czy przed rozprawą należy wnieść zarzut przedawnienia ?

Na rozprawie (stawiamy się i sąd nas zapyta, jakie jest stanowisko w sprawie - wnosimy o oddalenie powództwa z uwagi na przedawnienie). W przeciwnym razie powód pewnie cofnie powództwo.

Najpierw sąd wezwie powoda do uzupełnienia pozwu, tj. złożenia go jeszcze raz pisemnie, ew. na formularzu, wraz z załącznikami. Potem sąd wezwie pozwaną o uzupełnienie sprzeciwu, czyli jw. No i dopiero potem będzie ew. rozprawa.

rewt napisał:
Najpierw sąd wezwie powoda do uzupełnienia pozwu, tj. złożenia go jeszcze raz pisemnie, ew. na formularzu, wraz z załącznikami. Potem sąd wezwie pozwaną o uzupełnienie sprzeciwu, czyli jw. No i dopiero potem będzie ew. rozprawa.

Chyba, że sprawa ma się odbyć w okręgu lubelskim, który na pewno respektuje wolę ustawodawcy o zasadzie kontynuacji postępowania i obecnie do "niczego nie wzywa", poza pełnomocnictwem papierowym i opłatą. Większość innych sądów wzywa i tak będzie robiło do czasu wprowadzenia noweli.

Witam ja z zapytaniem jeśli sąd uchylił nakaz zapłaty dla (ULTIMO )to czy na rozprawie w mojej miejscowości może się jeszcze coś takiego wydarzyć iż będę to musiał zapłacić?
Pozdrawiam

Witajcie,
ja także zostałem "uszczęśliwiony" nakazem zapłaty w postępowaniu upominawczym przez Presco, które usiłuje wydrzeć rzekomo nieopłaconą od 2006 roku składkę OC w Link4.
Ponieważ nie mam zamiaru wydawać niepotrzebnie pieniędzy na listy polecone i stać w kolejkach na poczcie, postanowiłem załatwić sprawę drogą elektroniczną. Zarejestrowałem się w e-sądzie, pobrałem i zainstalowałem certyfikat, wysłałem wniosek o ustanowienie komunikacji elektronicznej, który otrzymał status "załatwiono" - i teraz nie jestem pewien, jak działać dalej. Wydaje mi się, że jedyną możliwą czynnością, którą mogę wykonać, będąc na swoim koncie w e-sądzie, jest złożenie nowego pozwu. Czy w ten sposób należy działać? Logiczne wydawało mi się wykorzystanie opcji "Dołącz do sprawy" - ale zdaje się, że nic w ten sposób nie zrobię - wysłałem tak tylko wspomniany już wcześniej wniosek o ustanowienie komunikacji elektronicznej.

Nakaz zapłaty odebrałem dokładnie tydzień temu, 17.10.2011 - i na wniesienie sprzeciwu mam jeszcze tydzień, chociaż zastanawia mnie 7-dniowy termin wniesienia zażalenia na rozstrzygnięcie w zakresie kosztów procesu (210 zł). Czy tym terminem należy się przejmować? Uprzejmie proszę o odpowiedź.

Terminem 7-dniowym nie należy się przejmować, to źle sformułowane pouczenie.

W pozostałym zakresie jest to problem techniczny, czy rozwiązywalny, nie wiem, pewnie tak, bo ludzie składają el. sprzeciwy.

W razie czego, o ile roszczenie jest przdawnione, to za znaczek sąd Ci zwróci, jak o to wystąpisz.

rafal_26 napisał:
Terminem 7-dniowym nie należy się przejmować, to źle sformułowane pouczenie.

W pozostałym zakresie jest to problem techniczny, czy rozwiązywalny, nie wiem, pewnie tak, bo ludzie składają el. sprzeciwy.

W razie czego, o ile roszczenie jest przdawnione, to za znaczek sąd Ci zwróci, jak o to wystąpisz.

Dzięki, uspokoiłeś mnie :)
Wiem - problem techniczny, spróbuję go jakoś rozwiązać - przydałyby się jakieś FAQ korzystania z e-sądu...
Nie za bardzo wiem o jaki znaczek chodzi - wydaje mi się, że nie mogę już kontaktować się w sprawie za pomocą tradycyjnej korespondencji, skoro złożyłem wniosek o ustanowienie komunikacji elektronicznej, prawda?

Źle Ci się wydaje, zgodnie z przepisem, dopiero nadanie pisma drogą elektroniczą skutkuje zwrotem pism nadanych drogą papierową. Natomiast to co zmieniłeś, ma wpływ na to co jest w danych sprawy - pismo z sądu może do Ciebie pójść zamiast pocztą, to e-pocztą.

Dostałem nakaz zapłaty z E-Sądu. Chciałbym złożyć sprzeciw od nakazu zapłaty ze względu na upływ terminu przedawnienia (minęło 10 lat).
Mam do Państwa pytania. Czy mam złożyć na formularzu SP? - zarzut od nakazu zapłaty czy sprzeciw od nakazu zapłaty (po prostu co należy skreślić a co zostawić).
W pouczeniu nakazu zostałem poinformowany że w ciągu 7 dni mogę złożyć skargę w tym przypadku na referendarza odnośnie rozstrzygnięcia w zakresie kosztów procesowych. Bardzo prosił Państwa o wyjaśnienie mi tego i ewentualnie wskazówki jak ma taka skarga wyglądać?
Co napisać w rubryce 8 "Żądanie zwrotu kosztów procesu?
Bardzo proszę o pomoc (nie ukrywam że czas mnie nagli).
Pozdrawiam Użytkowników Forum. Henryk

rafal_26 napisał:
Źle Ci się wydaje, zgodnie z przepisem, dopiero nadanie pisma drogą elektroniczą skutkuje zwrotem pism nadanych drogą papierową. Natomiast to co zmieniłeś, ma wpływ na to co jest w danych sprawy - pismo z sądu może do Ciebie pójść zamiast pocztą, to e-pocztą.

Raz jeszcze dziękuję Ci za odpowiedź. Próbowałem odpowiedzieć na nakaz zapłaty poprzez formularz na stronie e-sądu, lecz jedyną rzeczą, jaką mogłem tam zrobić, było złożenie nowego pozwu - i trzeba było wprowadzać mnóstwo danych, których poprawności nie byłem pewien. Wobec tego, postanowiłem jednak udać się na pocztę i wysłałem sprzeciw pocztą tradycyjną. 20 minut przed upływem terminu :D

Treść pisma:

Zaskarżam w całości nakaz zapłaty z dnia 11.10.2011 w sprawie sygn. akt.: VI Nc-e *******/11 – i, podnosząc zarzut przedawnienia roszczenia, wnoszę o oddalenie powództwa.

Mam nadzieję, że teraz zakończy się to nieszczęsne zawracanie głowy.

AndyFP napisał:
Mam nadzieję, że teraz zakończy się to nieszczęsne zawracanie głowy.

Nie tak szybko. Teraz sprawa trafi do Twojego sądu. Znając realia, wyda postanowienie o umorzeniu (bo powód cofnie pozew). Pewnie za x lat złoży go ponownie i tak dalej...

Oczywiście trzeba pamiętać zawsze o "nieoszczędzaniu na znaczkach" i wysłaniu go co najmniej poleconym, aby był dowód nadania. Poczta czasem zapomni przybić stempla, czasem zgubi przesyłkę, a czasem się zgubi w sądzie;D

Zresztą kwoty wydane na znaczki sąd zwróci, jeśli wystąpisz o to.

Z góry przepraszam za odkopanie tematu i zadanie pytania, na które pewnie znajdę odpowiedź na forum, ale po prostu czas mnie goni.
Odebrałem nakaz zapłaty z e-sądu 26-10-2011r. Jak dobrze liczę, to jutro mija termin wniesienia sprzeciwu. z tego co pobieżnie przeczytałem, nie zdążę tego zrobić elektronicznie, pozostaje zatem droga papierowa.
Teraz pytania:
1. Czy liczy się data stempla pocztowego, tzn. jeśli jutro nadam polecony, to zdążę w terminie?
2. Czy wysyłać zwykły polecony, czy za potwierdzeniem odbioru, czy może jeszcze priorytet?
3. Czy jest może jakiś wzór sprzeciwu z powodu przedawnienia, jakiś link do takiego wzoru?
Będę wdzięczny za pomoc. Wiem, ze to moja wina, że tak zwlekałem, ale miałem mnóstwo na głowie, a przeczytałem na pouczeniu, że można to załatwiać droga elektroniczną, więc myślałem, ze jak dzisiaj się za to wezmę, to zdążę. Jeszcze raz dziękuję za wszelką pomoc.

Dzięki henryk1959 dopiero wróciłem do domu i biorę się za pisanie. Powiedz mi jeszcze czy 2 tygodnie od doręczenia pisma liczy się od daty awizo, czy od odebrania nakazu z poczty? Dla mnie to istotne, bo jeśli od awizo, to termin upływa dzisiaj i muszę to wysłać dzisiaj.
Ten formularz poza tym na pierwszy rzut oka to dla mnie czarna magia. Mogę napisać to odręcznie, podając tylko sygnaturę akt itp. i za powód sprzeciwu napisać przedawnienie, czy musze podać również podstawę prawną przedawnienia? Z góry dzięki.

Powrót