Nakaz zapłaty - postępowanie

• Autor wątku Autor wątku halu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

halu

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Nakaz zapłaty - postępowanie upominawcze, otóż piszę w takiej sprawię, na posiedzeniu niejawnym nakazuje się zapłacić 121 zł długu w miejskiej komunikacji.

Powód gmina miasta

w papierach są załączone wszystkie dane sprawy, podpisane wezwanie do zapłaty, odbiór upomnienia oraz wezwanie przedsądowne, przewinienie miało miejsce w 2011 roku więc przedawnieniu nie ulega, jaka grozi kara za niezapłacenie ?

ps. sprawa nie dotyczy mnie lecz piszę w imieniu koleżanki, co mnie dziwi to to - że dane adresowe pozwanej się zgadzają, ale imię nie, nazwisko jest to samo a imię inne, na wezwaniu do zapłaty są dane poprawne, natomiast w reszcie dokumentu jest błąd, adres i nazwisko jest poprawne lecz imię się nie zgadza.

Jestem zielony w tych tematach dlatego chcę zaciągnąć opinii tutaj, jeżeli brakuje jakichś kluczowych informacji proszę pisać bo papiery mam, sam poradziłem koleżance zapłacić, kwota nie jest duża.

Jeśli papiery są "dobre", to w razie czego sąd sprostuje imię i tyle.

Skoro od dnia jazdy bez biletu do dnia wniesienia pozwu nie upłynęło 15 miesięcy, należy zapłacić.

A kara za niezapłacenie? przepraszam że tak ciągnę za język, ludzka ciekawość jak nadmieniłem, mówiłem koleżance że trzeba zapłacić.

Dajmy sytuację że koleżanka nie płaci tych 121zł które są do zapłaty, co wtedy? grzywna ? pozew z innego tytułu?

halu napisał:
Dajmy sytuację że koleżanka nie płaci tych 121zł które są do zapłaty, co wtedy? grzywna ? pozew z innego tytułu?

Nakaz zapłaty - postępowanie upominawcze

Sam sobie odpowiedziałeś.

Chyba w ogóle nie rozumiesz o czym piszesz.

Nie ma kary, grzywny.

Jest opłata dodatkowa, która wynosi 120 zł, przy okazji 1,2 zł, to sam bilet, którego nie miała. Od tego są odsetki, które należy obliczyć (google i kalkulatory powszechne w sieci) oraz zasądzone przez sąd od NIEJ na rzecz POWODA (gminy) koszty procesu.

Jak nie zapłaci, to wierzyciel skieruje wniosek do komornika. On doliczy swoje opłaty.

Powrót