Nakaz zapłaty prawomocny

• Autor wątku Autor wątku szara60
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szara60

Użytkownik
Odpowiedzi
254
Czy nakaz zapłaty prawomocny z 2002 roku, ulega przedawnieniu po 10 latach?

Sprawa dot. mandatu karnego, jazda bez ważnego biletu.

jesli od ostatniego umorzenia postepowania komorniczego minelo 10 lat, to pozamiatane

nie było jeszcze postępowania komorniczego, dopiero sprzedali dług windykacji.

od 2002 roku nic nie bylo u komornika? jestes pewna ze to prawomocny nakaz, a nie tylko wezwanie do zaplaty?

tak. dlatego chciałam się upewnić bo pamiętałam że przedawnienie jest 10 lat.

szara60 napisał:
tak. dlatego chciałam się upewnić bo pamiętałam że przedawnienie jest 10 lat.

Jeśli to faktycznie był nakaz zapłaty z 2002 roku, a w międzyczasie nie było komornika to już jest przedawnione.
Tylko MUSISZ złożyć pozew do sądu, żeby cofnął nakaz (bo przedawniony).

w jaki sposób to zrobić?

art. 840 kpc. pozew o pozbawienie wykonalności tytułu wykonawczego. zarzut - przedawnienie w zw. z art. 125 §1 kc

gdzie składam w Sądzie w którym został wydany nakaz czy w miejscu zamieszkania?

mysle ze moglabys wg swojej wlasciwosci miejscowej, ale pewny nie jestem

jeszcze mam pytanie małe, jak złożyć pozew o pozbawienie wykonalności tytułu wykonawczego, na specjalnym piśmie, czy zwykłe pismo do Sądu?

szara60 napisał:
zwykłe pismo do Sądu?
Sądzę, że pytasz czy jest wymagany jakiś formularz. Nie. Pozew składasz w formie pisma procesowego w odpowiedniej liczbie egzemplarzy (1 dla sądu + 1 dla pozwanego za pośrednictwem sądu) wraz z opłatą (lub wnioskiem o zwolnienie z kosztów postępowania - tu odpowiedni formularz) i wszystkimi załącznikami.

niestety nie wyświetlił się link.

szara60 napisał:
niestety nie wyświetlił się link.
Nie załączałem linku (służę poradą, nie szperaniem po internecie). Słowa "tu odpowiedni formularz" oznaczały, że wniosek o zwolnienie z kosztów trzeba złożyć na odpowiednim formularzu.

Zwróćmy uwagę, czy wierzyciel ma klauzulę, bo jeśli jej nie ma, to nie można żądać pozbawienia z tej podstawy...

Obecny wierzyciel (napisałaś: dług sprzedali windykacji) nie ma klauzuli wykonalności (prawdopodobnie) ma tylko wierzytelność, aby mógł ją egzekwować musi uzyskać klauzulę na siebie w trybie art. 788 kpc lub powództwa o ustalenie.

Dopiero jak uzyka klauzulę, można żądać pozbawienie wykonalności.

Powrót