Nakaz zapłaty, sprzeciw

• Autor wątku Autor wątku martaerr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martaerr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,
sprawa wygląda następująco.
W poniedziałek odebrałam nakaz zapłaty długu (chwilówka), który w całości spłaciłam 9 maja.
Próbowałam się kontaktować z firmą windykacyjną, która prowadziła sprawę, jednak ciężko się do nich dodzwonić, a na maile nie odpowiadają.
Posiadam wszystkie potwierdzenia przelewów, całość długu + koszty postępowania sądowego.

Jak się teraz zachować? Czy muszę wysłać sprzeciw? Jak się do tego zabrać, jak napisać?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

martaerr napisał:
Witam,
sprawa wygląda następująco.
W poniedziałek odebrałam nakaz zapłaty długu (chwilówka), który w całości spłaciłam 9 maja.
Próbowałam się kontaktować z firmą windykacyjną, która prowadziła sprawę, jednak ciężko się do nich dodzwonić, a na maile nie odpowiadają.
Posiadam wszystkie potwierdzenia przelewów, całość długu + koszty postępowania sądowego.

Jak się teraz zachować? Czy muszę wysłać sprzeciw? Jak się do tego zabrać, jak napisać?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Złóż sprzeciw napisz ze roszczenie jest bezzasadne ponieważ spłata została dokonana w całości. Jeżeli masz jakieś potwierdzenie dolacz

Wysokość roszczeń wierzyciela (z pozwu) zgadza się z tym co spłaciłaś? Jeśli nie, to dlaczego?
Przeczytaj pouczenie na końcu nakazu zapłaty.

I nie dojdzie jeśli nie wniesie sprzeciwu. Nakaz uprawomocni się i będzie po zawodach.

W tym tygodniu będę wysyłać sprzeciw. Trochę stresuje się napisaniem go, ponieważ nakaz jest z Sądu Rejonowego. Zależy mi żeby zrobić to prawidłowo, bo nie uśmiecha mi się płacić kolejny raz 🥺 to moja pierwsza taka sytuacja i kompletnie nie mam na ten temat pojęcia.

W pozwie jest 650 złotych plus odsetki ustawowe. Spłaciłam w sumie około 1000 złotych, według tego, do wysłała mi kancelaria PFW. Dodatkowo zażądali kosztów sądowych 210 zlotych, ponieważ sprawa była na drodze sądowej.
Między jedna rata a druga powstało tez niecałe 2zl odsetek, czy to tez powinnam teraz zapłacić? Zauwazylam to dopiero wczoraj.

Pani z PFW odpisała na maila, ze mam kolejny raz przesłać potwierdzenia zapłaty w pdf, wysłałam i znów cisza.

to moja pierwsza taka sytuacja i kompletnie nie mam na ten temat pojęcia.
To się za to nie bierz. Nie każdy musi wszystko wiedzieć. Dlatego powstały kancelarie adwokackie i radcowskie.
W pozwie jest 650 złotych plus odsetki ustawowe. Spłaciłam w sumie około 1000 złotych
Piszesz tak, by nikt Cię nie zrozumiał.

robinson21 napisał:
Skorzystaj z druku urzędowego (SP),

Jeżeli pozew nie był złożony na formularzu a w formie pisma, mogę skorzystać z formularza i złożyć na nim sprzeciw?

robinson21 napisał:

Super, dziekuje za odpowiedz.

Czy oprócz formularza z załącznikami plus kopii wkładam do kopert coś jeszcze? Jakieś pismo, cokolwiek? Czy kopie muszę jakoś opisać?

do koperty wkładasz:
oryginał sprzeciwu,
dwie kserokopie sprzeciwu,
załączniki w ilości po dwie kserokopie z każdego załącznika,

Powrót