Nakaz zapłaty sprzed 17 lat, a klauzula z 2018r

• Autor wątku Autor wątku co_teraz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

co_teraz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Drodzy. Bardzo proszę, podpowiedzcie co zrobić, jak działać.
Taka sytuacja:

wczoraj dostałam pismo od komornika (list odebrała osoba z rodziny pod adresem pod którym nie mieszkam dawno), że wszczynają egzekucję, że mam wypisać wszystko co mam i odpowiedzieć na piśmie w ciągu 3 dni.
"Postępowanie egzekucyjne zostało wszczęte na podstawie tytułu wykonawczego: nakaz zapłaty z dn. ...07.2001r. Postanowienie SR z dn....07.2018 r., zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dn....08.2018 r."

Co mogę w tej sytuacji zrobić i czy w ogóle coś jeszcze mogę? Przecież nakaz zapłaty jest sprzed 17 lat! Dodam, że w ciągu tych 17 lat nie dostałam ani jednego listu z sądu.
Pomożecie?

Że nie dostałaś, to nie dziwi. Co do zasady powinny przychodzić na adres zameldowania, ale widocznie ktoś nie dopatrzył składając pozew.

Możesz żalić klauzulę, możliwe że sprawa jest przedawniona, możesz także złożyć sprzeciw od nakazu zapłaty - to zależy jak to jest z tym adresem. I czy możesz udowodnić, a także w jakim okresie, pod wskazanym adresem nie mieszkasz, gdzie poszedł nakaz zapłaty, kiedy, czy był odebrany, przez kogo - sprawa jest lekko dziwna, bo jakim cudem nie mieszkasz i ktoś odebrał list (ma prawo odebrać dorosły domownik, jeśli tam nie mieszkasz, to nie ma tam Twoich domowników, kto więc przyjął listi na jakiej podstawie?).

Pytań pojawia się więcej... Ale to jak ustalisz co w trawie piszczy. Coś zrobić się da na pewno, tylko, że trzeba wybrać co.

List od komornika przyszedł na adres zameldowania - mój adres zamieszkania jest od ok. 18 lat inny (ale chyba nie mam jak tego udowodnić), list odebrali rodzice. Zawsze odbierali wszystkie polecone, nigdy nie było żadnego nieodebranego awiza, stąd moja pewność, że nic z sądu przez te lata nie przyszło.
Mam bardzo mało czasu już na odpowiedź komornikowi a nie chcę mu się spowiadać z tego co posiadam. Co mam zrobić? Jak mu odpowiedzieć? Jutro będę mieć wgląd do akt tych ostatnich, z klauzulą. Czy to o czym napisałeś - o zażaleniu na klauzulę mogę złożyć np. jutro w sądzie? Skąd mam wiedzieć czy mogę to zrobić? I co napisać? Jeju...pytań milion.

Bardzo Ci dziękuje Syphar, że się odezwałeś!

Mam bardzo mało czasu już na odpowiedź komornikowi a nie chcę mu się spowiadać z tego co posiadam.
To akurat zrobić musisz tak czy owak. A że masz mało czasu - jakby nie głuchy telefon to i czasu byłoby więcej.

List od komornika przyszedł na adres zameldowania - mój adres zamieszkania jest od ok. 18 lat inny (ale chyba nie mam jak tego udowodnić)
Jak zwykle problemy wynikają z braku przestrzegania obowiązku meldunkowego. To, że nie ma za to kary nie zmienia faktu, że robią się właśnie takie kwiatki.

Jutro będę mieć wgląd do akt tych ostatnich, z klauzulą.
No i dobrze, to zajrzyj tam - jaki sąd wydał nakaz zapłaty, kto jest wierzycielem, gdzie i na jaki adres posłano ten nakaz (jak nie na adres zameldowania to sprzeciw i już), czy są adnotacje o innych klauzulach na nakazie w między czasie, na jakiej podstawie wydano klauzulę (może cesja?).

Czy to o czym napisałeś - o zażaleniu na klauzulę mogę złożyć np. jutro w sądzie?
Możesz, tylko na razie to nie wiemy po co. Żalić klauzulę jest sens, jeśli nie powinna zostać wydana, bo np. nakaz w dniu wydania był przedawniony (a tego nie wiemy), albo wierzyciel nie jest wierzycielem (bo kupił dług nieskutecznie), a nakaz zapłaty poszedł na prawidłowy adres. Jeśli poszedł na błędny to lepiej będzie prawdopodobnie złożyć sprzeciw (ale znów to zależy od dat, treści pozwu, dowodów załączonych do pozwu, dowodów niezałączonych a przywołanych w pozwie)...

A to nie jest tak, że jeśli nakaz zapłaty został wydany 17 lat temu, to teraz, w 2018 r. jest już przedawniony i ta klauzula wykonalności jakby nie powinna być wydana?

A teraz po kolei:
Syphar napisał:
jaki sąd wydał nakaz zapłaty, kto jest wierzycielem, gdzie i na jaki adres posłano ten nakaz (jak nie na adres zameldowania to sprzeciw i już), czy są adnotacje o innych klauzulach na nakazie w między czasie, na jakiej podstawie wydano klauzulę (może cesja?).
wiem który sąd wydał nakaz (ten w 2001 r), wiem kto jest wierzycielem (pierwotnie Koleje Państwowe) i komu został sprzedany dług. Jeśli chodzi o adres - mnie się wydaje, a w zasadzie jestem tego- tak jak pisałam - na 99 % pewna, że nie został wysłany do mnie nakaz zapłaty (i wtedy jutro mogę złożyć co? Sprzeciw od nakazu z 2001 r?! Czy od tytuły wykonawczego teraz z lipca? )

Ja tu nic wiecej w pismach od tego komornika nie mam - wezwanie do złożenia wyjaśnień, info o wszczęciu egzekucji, nakaz z 2001 i postanowienie z 2018.

Syphar, świadczysz może usługi prawne?

A to nie jest tak, że jeśli nakaz zapłaty został wydany 17 lat temu, to teraz, w 2018 r. jest już przedawniony i ta klauzula wykonalności jakby nie powinna być wydana?
Niekoniecznie, jeśli bieg przedawnienia był przerywany.

wiem który sąd wydał nakaz (ten w 2001 r), wiem kto jest wierzycielem (pierwotnie Koleje Państwowe) i komu został sprzedany dług.
Ale nie widziałaś na oczy cesji. Ani nie wiesz jakie kroki podejmowało PKP.

Jeśli chodzi o adres - mnie się wydaje, a w zasadzie jestem tego- tak jak pisałam - na 99 % pewna, że nie został wysłany do mnie nakaz zapłaty (i wtedy jutro mogę złożyć co? Sprzeciw od nakazu z 2001 r?! Czy od tytuły wykonawczego teraz z lipca? )
Sprzeciw od nakazu zapłaty wraz z dowodami na inny niż wysłano pozew i nakaz adres zamieszkania.

Syphar, świadczysz może usługi prawne?
A Boże broń... Nie.

No to tak: w aktach jest nakaz zapłaty, ale nie ma żadnego potwierdzenia, że zostało wyslane-odebrane, zednej zwrotki,nic.

Jest natomiast taka informacja, ze obecny wierzyciel odkupił mój dług od Kolei w 2010 r.jest potwierdzenie przelewu.

Co mogę dalej zrobić?

Można wnieść powództwo przeciwegzekucyjne z powodu przedawnienia nieprzedawnionej w wyniku przerywania biegu przedawnienia wierzytelności i czasem je wygrać. Trudno, ale u Ciebie byłby to taki przypadek przynajmniej w odniesieniu do odsetek

Podpowiadam: nadużycie prawa podmiotowego do przerwania biegu przedawnienia, z.w.s.

Polecam prawników z partnerprawny.pl naprawdę solidnie

Powrót