Nakaz zaplaty TU

• Autor wątku Autor wątku raptus1984
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

raptus1984

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witam mam problem z ubezpieczycielem *** a mianowicie zakupiłem i nich polisę na okres jednego roku rozłożoną na 4 raty,zapłaciłem pierwsza ratę i przed upływem płatności II raty auto sprzedałem.Zapomnialem wysłać umowy sprzedaży auta,*** domaga się teraz zapłaty za polisę za pełen rok czy jest to legalne?ktoś coś poradzi aby nie płacić tego ?

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
raptus1984 napisał:
domaga się teraz zapłaty za polisę za pełen rok czy jest to legalne?
Oczywiście. Odpowiadasz solidarnie z nabywcą do dnia zgłoszenia faktu sprzedaży.
raptus1984 napisał:
ktoś coś poradzi aby nie płacić tego ?
Dojść do porozumienia z nabywcą.

No tak tylko że auto jak było moja własnością oc miało zapłacone kupujący zaraz po kupnie wykupił swoją polisę,za infolini zadałem pani pytanie czy skoro auto ma podwójne oc to odszkodowania też będą dwa w razie szkody
...

Nie dopełniłeś obowiązków ustawowych, ciesz się że nie egzekwują kar z tego tytułu-szanse na uniknięcie opłaty za polisę niemal zerowe

Wyślij im ksero umowy sprzedaży z opisem sytuacji i wyrażeniem skruchy. Może odpuszcza.....

ksero umowy , skrucha , raczej nie odpuszczą łatwych i pewnych pieniędzy.. czy dawno wygasła polisa?
***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
nowoczesny Rysiek napisał:
Nie dopełniłeś obowiązków ustawowych, ciesz się że nie egzekwują kar z tego tytułu-szanse na uniknięcie opłaty za polisę niemal zerowe

No dobrze ale czy dwie polisy przy jednym aucie to nie przypadkiem nielegalna zagrywka? Jak mogę płacić za auto które nie jest już moje i jest ubezpieczone gdzie indziej

slider2002 napisał:
Wyślij im ksero umowy sprzedaży z opisem sytuacji i wyrażeniem skruchy. Może odpuszcza.....

He he dobre. Takie cuda tylko w skarbówce i to też w przypadku gdy sam przed ich wykryciem się zgłosisz.

W prywatnych firmach takie coś nie istnieje.

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Vexus napisał:
He he dobre. Takie cuda tylko w skarbówce i to też w przypadku gdy sam przed ich wykryciem się zgłosisz.

W prywatnych firmach takie coś nie istnieje.

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

To zapodaj koledze jakieś inne rozwiązanie. Lepsze. A wysłać umowę musi koniecznie, to będzie płacił tylko do dnia zgłoszenia.

Po kupnie auta sąsiad mnie lekko uderzył w zderzak,szkoda zgłoszoną ze jego oc więc skoro auta miało podwójną polisę to mogę zgłosić się po odszkodowanie:) po tym pytaniu pani na infolini zamilkła

slider2002 napisał:
To zapodaj koledze jakieś inne rozwiązanie. Lepsze. A wysłać umowę musi koniecznie, to będzie płacił tylko do dnia zgłoszenia.

To jest sprawa z 2017r więc do jakiego dnia zgłoszenia?nawet gdy będę musiał to zapłacić to chyba za okres trwania umowy ubezpieczenia a nie do dnia zgłoszenia

Masz rację. Ale zgłosić i tak musisz. A co do podwójnego odszkodowanie to tak to nie dziala. Jeśli masz 2 OC i spowodujesz szkodę to tu odpowiadają po połowie.

Odpowiedzialność solidarna. Przeczytaj co to znaczy.

Powrót