nakaz zapłaty upominawczy przedawnionego rachunku

• Autor wątku Autor wątku euzebio28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

euzebio28

Użytkownik
Odpowiedzi
77
Witam, Dostałem list z sądu a w nim nakaz sądowy w postępowaniu upominawszym uproszczonym. Widze że jest załączony nieopłacona częśc rachunku za tel (150zl z odsetkami wyszło 330zl), z terminem płatności 2009.06.30

Widzę też załączone listy które miały mnie informować o tym długu, listy takie jak zawiadomienie o cesji oraz przedsądowe wezwanie do zapłaty jest z 2014-10-24. Pewnie ktoś w domu to odebrał, ja tego nie widziałem, pewnie gdzieś się wala w kącie.

Jak rozumiem ten dług jest przedawniony? Jutro mija 2 tygodnie i jak mam szansę jeszcze odpisać na ten nakaz z argumentem przedawnienia to muszę to zrobić w 24h.

Pytania:
1. Czy dług jest przedawniony?
2. Co ja mam napisać do sądu, żeby wnieść sprzeciw do tego nakazu?
3. Czy te listy z informacją o tej cesji itd przerywają bieg przedawnienia? Chociaż to i tak dziwne bo sama cesja została już zawarta kiedy ten dług już był przedawniony (2009-2014 - 5 lat, a chyba rachunek za tel przedawnia się po 3 latach, ale może się mylę)

Proszę o pomoc i instrukcje, Dziekuję.

1. Tak
2. Podnosisz zarzut przedawnienia roszczenia, brak legitymacji czynnej powoda, kwota bezzasadna, brak udowodnienia roszczenia itd,
3. Nie

Sprzeciw złóż na urzędowym druku (SP) druk łatwy do wypełnienia.

a trzeba coś pisać, że nie mam ochoty jeździć na rozprawę i żeby decyzja odbyła się bez mojej obecności?

Do odpowiedzi nr 2. Ja nic z tego nie rozumiem. Mógłbym prosić o napisanie mi formułek jakie mam użyć w piśmie? Uwzględniając te argumenty jakie wymieniłeś?

na razie dostałeś nakaz zapłaty w post. upominawczym składając sprzeciw nakaz utraci moc w całości po czym sprawa trafi do normalnego trybu czyli sprawa będzie w wydziale cywilnym o czym zostaniesz poinformowany listownie,
spojrzałeś chociaż na ten druk urzędowy SP?

tak, i punkt 5.1 strona powodowa i pozwana, pozwana to ja tak? Potem punkt 6 to chyba zaznaczyc "w całości", punkt 7 zgłaszam zarzut ..... i tu pewnie napisać zarzut przedawnienia rozszczenia
punkt 8 , zadanie zwrotu kosztow procesu to chyba nic nie robic
punkt 9, uzasadnieni, to nie wiem co nsapisać, chyba te daty?
punkt 10 wnioski dowodowe to chyba żadne?, bo przecież już wszystko mają

Ja nie wierzę. Po prostu nie wierzę. Czekasz dwa tygodnie na napisanie prostej sprawy? Dobrze chociaż sobie policzyłeś ten termin? (żeby nie było że policzyłeś robocze dni). Tu masz sprawę naprawdę prostą. Napisz po prostu w uzasadnieniu że roszczenie jest przedawnione, ponieważ data płatności faktur była 30 czerwca 2009 roku, a tego typu roszczenia przedawniają się po trzech latach.

strona powodowa to ten kto cię pozywa
strona pozwana to ty
pkt 6 tak w całości
pkt 7 zarzut przedawnienia, brak legitymacji czynnej powoda, brak udowodnienia roszczenia co do wysokości jak i odsetek, kwoty dochodzone pozwem bezzasadne, koszty procesu bezzasadne,
pkt 8 możesz przekreslić
pkt 9 Wnosisz o oddalenie pozwu w całości i to samo napisz co w pkt 7 nie zapłacisz powodowi żadnych kwot dochodzonych pozwem wniesionym w dniu .......
pkt.10 i dalsze przekreslasz

digiton napisał:
Ja nie wierzę. Po prostu nie wierzę. Czekasz dwa tygodnie na napisanie prostej sprawy? Dobrze chociaż sobie policzyłeś ten termin? (żeby nie było że policzyłeś robocze dni). Tu masz sprawę naprawdę prostą. Napisz po prostu w uzasadnieniu że roszczenie jest przedawnione, ponieważ data płatności faktur była 30 czerwca 2009 roku, a tego typu roszczenia przedawniają się po trzech latach.

po prostu ręce opadają a później nie wiem jak to się stało że muszę płacić

300zl mi nie robi roznicy, ale warto sie czegos nauczyc, moze to doswiadczenie przyda mi sie w wazniejszych sprawach, Dziękuję wszystkim za pomoc, i macie rację, późno się za to zabrałem.

euzebio28 napisał:
Dziękuję wszystkim za pomoc, i macie rację, późno się za to zabrałem.
powinieneś dostać po uszach (niedobry ty) - ale niech ci będzie najważniejsze że zdążysz złożyć ten sprzeciw w terminie - mam nadzieje że dobrze policzyłeś te 14 dni.

list odebrany 28 listopada w poniedzialek to z moich wyliczen jutro w poniedzialek mam ostatni dzien na wyslanie sprzeciwu

nie zapomnij podpisać oraz wpisz datę do sądu oddajesz oryginał i chyba dwie kserokopie sprzeciwu - jak dobrze pamiętam.

Powrót