Nakaz zapłaty w post. upominawczym - porady

• Autor wątku Autor wątku badzio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

badzio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, na początek kilka faktów i dat:

2007-10-08
Podpisalem umowę o naukę i płatności z Wyższą Szkoła Gospodarki w Bydgoszczy
2008-03-06
Decyzją dziekana zostałem usunięty z listy studentów w związku z niewniesieniem opłat związanych z odbywaniem studiów
2010-05-19
Szkoła sprzedała mój dług firmie windykacyjnej KGPN z Warszawy
2010-07-07
Otrzymałem ostateczne, przedsądowe wezwanie do zapłaty od firmy windykacyjnej
2011-03-23
Otrzymałem nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym wydany 9 marca 2011

Łącznie - biorąc pod uwagę dług wobec szkoły i zwrot kosztów procesu - mam do zaplacenia ok. 3000zł, co na ta chwilę jest w moim przypadku niemożliwe.

Czy mogę w tym przypadku złożyć sprzeciw powołując się na przedawnienie długu? Co wtedy dzieje się z kosztami procesowymi? Czy mogę zaskarżyć nakaz w całości?

Firma windykacyjna w zgłaszanych dowodach podała:
-umowę o studiowaniu
-akt prawny uczelni ustalający opłaty
-rozliczenie z kontrahentem i wyliczenie zadłużenia
-wyciąg z umowy sprzedaży wierzytelności
-wezwanie do zapłaty z kopią nadania wezwania do zapłaty listem poleconym
-decyzję o skreśleniu z listy studentów

Z tego co pamiętam bieg przedawnienia nie zostal przerwany, gdyż całą sprawę przez cały czas ignorowałem (nie odbierałem tel., smsy ignorowałem) do czasu, aż dostałem ww. nakaz zapłaty.

W związku z powyższą sprawą prosiłbym o garśc porad od bardziej doświadczonych osób.

Pzdr

Ostatnia edycja:
a w tym nakazie zapłaty od jakieś daty sąd zasądził odsetki od zaległej kwoty?

nie, tylko w wezwaniu do zaplaty od firmy windykacyjnej dostalem informacje o naliczonych odsetkach w wysokosci 550zł

Proszę zacytować treść tego nakazu zapłaty (oczywiście bez wskazanych tam Pana danych osobowych)

Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawyczym Dnia 9 marca 2011r.
Sąd (...) po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym, w postępowaniu upominawczym na skutek pozwu wniesionego przez powoda x- firmę windykacyjną nakazuje, aby pozwany y zapłacił na rzecz powoda kwotę 1700 zł z ustawowymi odsetkami od kwoty:
- 350zł od dnia 10 grudnia 2007 r. do dnia zapłaty,
(...)
- 6zł od dnia 07 lutego 2008r. do dnia zapłaty
oraz kwotę 624zł tytułem zwrotu kosztów procesu w terminie dwóch tygodni od doręczenia nakazu albo w tym terminie wniósł sprzeciw do Sądu.

Tego typu roszczenia objęte są 3-letnim terminem przedawnienia. Uważam, że może się Pan powołać na zarzut przedawnienia. Mam tylko wątpliwości, czy cała ta kwota roszczenia "załapie się" na przedawnienie. Wraz z nakazem otrzymał Pan pozew i powinna być na nim pieczątka sądu stwierdzająca datę jego wpływu - jaka widnieje tam data? Ewentualnie jaka jest data sporządzenia pozwu?

Rubryka data wpływu (wypełnia sąd) jest pusta. Mam pytanie odnośnie wymagalności roszczenia, od kiedy płynie jego data? Od daty kiedy uczelnia po raz pierwszy upomniała się o jego spełnienie czy od momentu podpisania umowy czy istnieje jeszcze jakaś inna opcja?

Roszczenie jest wymagalne wraz z upływem terminu jego płatności. Jak domniemam z informacji, roszczenie obejmuje sumę nieuiszczonych należności z tytułu czesnego. Termin płatności zapewne określała owa umowa z uczelnią, że opłatę za czesne należało uisczać do dnia takiego a takiego.
Proszę jeszcze zerknąć na ostatnią stronę pozwu, jaka jest data jego sporządzenia (rubryka przy miejscu na podpis)?

Powrót