Nakaz zapłaty w postępowaniu elektronicznym.PILNE

• Autor wątku Autor wątku adriannas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adriannas

Użytkownik
Odpowiedzi
122
Witam.Otrzymałam nakaz zapłaty w postępowaniu elektronicznym.
Złozyłam sprzeciw od tego nakazu,który został przyjęty.W postanowieniu napisano,punkt 1 :że Sąd uchyla nakaz zapłaty w całości i punkt 2:że Sąd przekazuje sprawe do rozpatrzenia Sadu Rejonowego właściwego dla danego okręgu.
Pod spodem napisano małym druczkiem: że na postenowienie sądu w punkcie 2 przysługuje środek zaskarżenia w postaci zażalenia wnoszego w terminie 7 dni

I teraz moje pytanie:
Czy złożyć zażalenie na to postanowienie w punkcie 2-Nie chcę żeby sprawa trafiła do śadu rejonowego,powód nie przedstawił żadnych dokumentów-to firma widyfikacyjna Prokura-,miałam zadłużenie jednak uległo przedawnieniu.Czy takie zażalenie cos mi da,czy i tak sprawa trafi do sądu rejonowego?
Wiem że po wydaniu takiego postanowienia sąd w lublinie daja 14 dni powodowi na uzupełnienie pozwu,jedyne argumenty jakie podniósł powód w pozwie to księgi firmy PROKURA nie ma tam nawet ani jednej wzmianki o tym kiedy ten dług został wymagalny,ale z tego co pamiętam to w 2003r czyli juz się przedawnił,a firma windyfikacyjna kupiła ten przedawniony dług.
Proszę o pilną pomoc mam 3 dni na podjęcie jakis kroków...

Nie ma najmniejszego sensu składania zażalenia na to postanowienie. Jeżeli w sprzeciwie podniesiono zarzut przedawnienia i roszczenie jest faktycznie przedawnione to skutkiem wniesienia sprzeciwu będzie oddalenie powództwa. Zażalenie Nic Ci nie da. Kompletnie nic.

Rozumiem,ale w sprzeciwie napisałam że nie mam żadnego długu wobec firmy Prokura.Tylko tyle.

No to trochę za mało. Firma windykacyjna zapewne kupiła Twoją wierzytelność i, aby powództwo zostało oddalone musisz dowieść, że powództwo jest bezzasadne, bądź roszczenie jest przedawnione.

Przy najbliższej okazji podnieś zarzut przedawnienia.

I stąd moje pytanie:
Czy mam teraz złożyć zażalenie,ktore mogę złożyć na postanowienie Sądu w Lublinie co do punktu 2 czyli ze powództwo jest bezzasadne z powodu przedawnienia,czy czekać na to że może sprawa jednak nie trafi do sądu rejonowego?
Czy w takich przypadkach sprawa trafia automatycznie do sądu rejonowego?
Z tego co się dowiadywałam ,jeżeli powód nie uzupełni powództwa w ciagu 14 dni,czyli nie uiści opłaty i nie uzupełni dokumentów na których wyraźnie jest napisane że dług ten był wymagalny w 2004 roku a firma Prokura zakupiła go w 2010r to sąd w Lublinie umorzy sprawę.
Jednak może jeśli złożę zażalenie na postanowienie Sądu w punkcie 2,czyli "przekazać sprawę do rozpatrzenia przez sąd Rejonowy" i powołam sie na przedawnienie Sąd w Lublinie umorzy sprawę?
Jak Pan myśli.Dziękuję za pomoc

Nie, nie umorzy. Sprawę i tak przekaże właściwemu sądowi rejonowemu, a Twoje zażalenie będzie bezprzedmiotowe i przedłuży postępowanie.

Czyli jeżeli powód uzupełni pozew i sprawa trafi do sądu rejonowego wtedy mam napisać zażalenie o odrzucenie powództwa z powodu przedawnienia?

To wierzyciel musi napisać kolejne pismo procesowe? bo ja juz nic nie rozumiem...Może Pan napisać jaśniej....Przepraszam ale zbliżam się do porodu i inteligencją ostatnio nie błyszczę....Dziękuje z góry za pomoc...

Pani, czyli dłuznik ma podnieść zarzut przedawnienia w piśmie skierowanym do sądu.
To że dług jest przedawniony nie oznacza, że go nie ma.

Pani Agnieszko.Czy pismo to skierować teraz do sądu w Lublinie,czy czekać aż sprawa zgodnie z postanowieniem tegoż sądu trafi do sądu rejonowego?

Czy już nie bedzie za późno ?
Przepis prawny:
Art. 493. § 1. Pismo zawierające zarzuty wnosi się do sądu, który wydał nakaz zapłaty. W piśmie pozwany powinien wskazać, czy zaskarża nakaz w całości czy w części, przedstawić zarzuty, które pod rygorem ich utraty należy zgłosić przed wdaniem się w spór, oraz pozostałe zarzuty przeciwko żądaniu pozwu, a także wszystkie okoliczności faktyczne i dowody na ich potwierdzenie

Kanas napisał:
Czy już nie bedzie za późno ?
Przepis prawny:
Art. 493. § 1. Pismo zawierające zarzuty wnosi się do sądu, który wydał nakaz zapłaty. W piśmie pozwany powinien wskazać, czy zaskarża nakaz w całości czy w części, przedstawić zarzuty, które pod rygorem ich utraty należy zgłosić przed wdaniem się w spór, oraz pozostałe zarzuty przeciwko żądaniu pozwu, a także wszystkie okoliczności faktyczne i dowody na ich potwierdzenie

Przepis dotyczy postępowania nakazowego... ;)

Więc teraz nie składać zażalenia? To po co ta klauzula że na postanowienie sądu co do punktu 2 czyli przekazanie sprawy do sądu rejonowego można złożyć zażalenie?
Nie daje mi to spokoju, bo być może jeżeli odwołałabym się teraz że pozew jest bezpodstawny na podstawie przedawnienia sprawa zakończyła by sie na tym etapie?

adriannas napisał:
Nie daje mi to spokoju, bo być może jeżeli odwołałabym się teraz że pozew jest bezpodstawny na podstawie przedawnienia sprawa zakończyła by sie na tym etapie?
Nie, nie zakończyłaby się, bo to jest właśnie badane w toku procesu.

Rozumiem.dzięki za wyjaśnienia

Powrót