Nakaz zapłaty w postępowaniu nakazowym - małe wątpliwości dot. kont

• Autor wątku Autor wątku MannyEsco
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MannyEsco

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Mam kilka pytań odnośnie zapłaty należności w związku z nakazem zapłaty jaki otrzymałem. Z góry przepraszam jeśli zadane przeze mnie pytania wydadzą się głupie/banalne, ale naprawdę wolałbym wszystko mieć jasne by nie popełnić jakiegoś brzemiennego w skutkach błędu.

Otrzymałem nakaz zapłaty, w związku z którym mam zapłacić określoną kwotę. Mniejsza o wierzyciela i o to jaki jest to dług - nie kwestionuję zasadności długu i chcę go zapłacić. Na nakazie jest napisane, że mam zapłacić POWODOWI 568.99 + odsetki za opóźnienie, a do tego 210 tytułem zwrotu kosztów procesu. Tu sprawa jest jasna, wyliczę sobie odsetki od kwoty głównej i je do niej doliczę. Jednak kiedy dochodzę do numerów kont mam pewną niejasność. Mam podany numer konta powoda i drugi numer konta do zwrotu opłaty sądowej. Jednak na samym nakazie nie ma nic o tej opłacie sądowej tylko o zwrocie kosztów procesu. O opłacie sądowej jest tylko w pozwie (30 zł). Moje pytanie brzmi - na konto powoda mam wpłacić te 568.99 + odsetki i te 210 zł zwrotu kosztów na to pierwsze konto, a ponadto 30 zł za opłatę sądową na to drugie konto, czy może te 210 zł na to drugie konto? Przyznam, że trochę się w tym pogubiłem gdyż niezbyt dobrze się na tym znam. Chciałbym to zapłacić tak by nie było żadnych pomyłek co do kont. Z góry przepraszam, jeśli padło gdzieś takie pytanie, ale wyszukiwarka nic za bardzo nie wyrzuca. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, które choć trochę rozjaśnią mo sytuację.

PS. Jeśli są jakieś niejasności lub coś niewystarczająco jasno wyjaśniłem mogę załączyć zdjęcia tego jak wygląda to na tym nakazie.

Ostatnia edycja:
Osobno przelewy na konto powoda kwoty głównej plus odsetki i osobno na to samo konto 210 PLN. Na drugie konto 30 PLN 😊

Właśnie ostatecznie nie wiedziałem co idzie na które konto, bo na nakazie nie było nic o tej opłacie a konto było podane na końcu do tej opłaty i w końcu byłem lekko skołowany. Dziękuję za rozjaśnienie sytuacji i za szybką odpowiedź, muszę dzisiaj wykonać wpłaty z racji upływającego terminu.

Jeszcze jedno odnośnie odsetek. Mam doliczyć odsetki za opóźnienie od 10.08.2017 do dnia zapłaty czyli do dzisiaj 27.11.2017. Skorzystałem z kalkulatora, który wyliczył mi odsetki w wysokości 11.89 zł - czy to wyliczenie jest prawidłowe?

Z obliczeniami niestety Ci nie pomogę, a nie chcę wprowadzić Cię w błąd ☺

Dziękuję w takim razie, z odsetkami już sobie poradzę. Dzięki za odpowiedź :)

CDZ2015 napisał:
Na drugie konto 30 PLN 😊
Dlaczego na drugie konto i dlaczego 30 zł? Przecież te 30 zł to opłata sądowa od pozwu, już uiszczona przez powoda. Jeśli wpłaci tak jak mu piszesz - to przepłaca 3 dychy.

Jeśli płacisz - wpłacasz całość: należność główna + odsetki + koszty podane 210 zł. Na konto powoda to pierwsze. Koszty sądowe to 180 zł kosztów adwokackich + 30 zł wpisu od pozwu. Dziwne że nie chcieli dodatkowo 17 zł za opłatę od pełnomocnictwa, ale to już ich strata.

Drugie konto, to do zwrotu opłaty, to jest dla sądu, jeśli sąd zwracałby opłatę od pozwu (całość bądź część)

Ostatnia edycja:
marian.pazdzioch napisał:
Dlaczego na drugie konto i dlaczego 30 zł? Przecież te 30 zł to opłata sądowa od pozwu, już uiszczona przez powoda.

Jeśli płacisz - wpłacasz całość: należność główna + odsetki + koszty podane 210 zł. Na konto powoda to pierwsze. Koszty sądowe to 180 zł kosztów adwokackich + 30 zł wpisu od pozwu. Dziwne że nie chcieli dodatkowo 17 zł za opłatę od pełnomocnictwa, ale to już ich strata.

Drugie konto, to do zwrotu opłaty, to jest dla sądu, jeśli sąd zwracałby opłatę od pozwu (całość bądź część)

No właśnie byłem bardzo skołowany tymi dwoma kontami i tym, że o opłacie sądowej była mowa w pozwie a już w nakazie nie i dlatego nie byłem pewien. W takim razie dzięki, podlicze wszystko razem i puszczę jednym przekazem.

Jeszcze dwa pytania natury technicznej: co najlepiej wpisać w tytule tak by nie było żadnych wątpliwości od kogo i za co jest przelew? Sygnaturę akt z nakazu? I jak z nazwą odbiorcy - jak nie mieści mi się na blankiecie to mogę po prostu ją skrócić (wpisać niepełną)? Ma to jakieś znaczenie?

Jeszcze raz przepraszam jeśli te pytania wydają się banalnie głupie, ale chciałbym by wszystko było bez zarzutu :)

Sygn akt będzie jak najbardziej odpowiednia. Nazwa odbiorcy nie ma znaczenia dla przelewów bankowych (pomijam takie przypadki jak przelew międzynarodowy z tytułem "Dla Kuby" - takowy utknie na długie miesiące w USA).

Dla upewnienia się - na nakazie stoi:
568,99 zł z odsetkami od...
oraz 210 zł*tytułem zwrotu kosztów, w tym 180 zł tytułem kosztów zastępstwa oraz 30 zł tytulem zwrotu opłaty od pozwu?

marian.pazdzioch napisał:
Sygn akt będzie jak najbardziej odpowiednia. Nazwa odbiorcy nie ma znaczenia dla przelewów bankowych (pomijam takie przypadki jak przelew międzynarodowy z tytułem "Dla Kuby" - takowy utknie na długie miesiące w USA).

Dla upewnienia się - na nakazie stoi:
568,99 zł z odsetkami od...
oraz 210 zł*tytułem zwrotu kosztów, w tym 180 zł tytułem kosztów zastępstwa oraz 30 zł tytulem zwrotu opłaty od pozwu?

To przelew pocztowy, tak gwoli ścisłości :)

A na nakazie stoi "kwotę 568.99 zł wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia 2017-08-10 do dnia zapłaty oraz kwotę 210 zł tytułem zwrotu kosztów procesu albo w tym terminie wnieść sprzeciw do tutejszego sądu"

Powrót