K
Kas@andra
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 14
Cześć, dostałam Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym.
Wszystko się zgadza w nim, stare błędy trzeba naprawić.
Z tym, że spłata całości jest niemożliwa teraz. Chcę to spłacić w ratach.
Najważniejsze to uniknąć komornika a zapewne od razu do niego trafi to.
W poniedziałku mija termin złożenia sprzeciwu.
Czy jest jakieś pismo, które można skierować do wierzyciela/sądu, które spowoduje, że to nie pójdzie do komornika jeśli ten wyrazi zgodę? Ze zgodą nie powinno być problemu bo wierzycielem jest Miasto, które w podobnych sprawach ma dość ugodowe nastawienie.
Chyba jedynym wyjściem jest sprzeciw w związku brakiem możliwości spłaty natychmiastowej długu, zaproponowanie rat. I jeśli sprzeciw będzie dobrze złożony to na sprawie między wierzycielem a dłużnikiem po prostu będzie okazja do ugody w sprawie rat.
Czy jest jeszcze jakiś sposób, żeby zyskać czas poza sprzeciwem z uzasadnieniem rozłożenia na raty?
Proszę od razu o link do wzoru pism jeśli ktoś ma do wspomnianej sytuacji.
Wszystko się zgadza w nim, stare błędy trzeba naprawić.
Z tym, że spłata całości jest niemożliwa teraz. Chcę to spłacić w ratach.
Najważniejsze to uniknąć komornika a zapewne od razu do niego trafi to.
W poniedziałku mija termin złożenia sprzeciwu.
Czy jest jakieś pismo, które można skierować do wierzyciela/sądu, które spowoduje, że to nie pójdzie do komornika jeśli ten wyrazi zgodę? Ze zgodą nie powinno być problemu bo wierzycielem jest Miasto, które w podobnych sprawach ma dość ugodowe nastawienie.
Chyba jedynym wyjściem jest sprzeciw w związku brakiem możliwości spłaty natychmiastowej długu, zaproponowanie rat. I jeśli sprzeciw będzie dobrze złożony to na sprawie między wierzycielem a dłużnikiem po prostu będzie okazja do ugody w sprawie rat.
Czy jest jeszcze jakiś sposób, żeby zyskać czas poza sprzeciwem z uzasadnieniem rozłożenia na raty?
Proszę od razu o link do wzoru pism jeśli ktoś ma do wspomnianej sytuacji.