Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, a przedawnienie długu

• Autor wątku Autor wątku Lt_Ado
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lt_Ado

Witam, otóż mam problem

26.11.2008 (data podpisania umowy) wziąłem pożyczkę w providencie 1000zł (do spłaty 1500) - nie spłaciłem do dzisiaj. Dostaławałem różne pisma ale żadna sprawa w sądzie się nie odbyła (przypuszczam, że dlatego iż provident sam zostałby ukarany za horrendalne, niezgodne z prawem odsetki) i tak ten mój dług przechodził po różnych firmach windykacyjnych, które wysyłały mi ponaglenia i groźby. Aż dzisiaj 23.04.15 odebrałem pismo z sądu z datą 13.04.15 "Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym" - ale zaraz zaraz. Z tego co wiem taki dług przedawnia się po 2-3 latach (jeśli nie było sprawy, a wcześniej NIE BYŁO) więc jakim prawem sąd wystawił nakaz nie fatygując się nawet żeby sprawdzić czy sprawa się nie przedawniła ? A może to ja się mylę? A firma to ULTIMO. Proszę o pomoc

Lt_Ado napisał:
jakim prawem sąd wystawił nakaz nie fatygując się nawet żeby sprawdzić czy sprawa się nie przedawniła ?
Prawem obowiązującym w Polsce :)
Lt_Ado napisał:
A może to ja się mylę?
Mylisz.
Przeczytaj pouczenie, napisz sprzeciw, podnieś w nim zarzut przedawnienia i to wszystko. W razie wątpliwości poczytaj forum. Dziennie kilka podobnych tematów więc wskazówki znajdziesz bez problemu.

Lt_Ado napisał:
jakim prawem sąd wystawił nakaz nie fatygując się nawet żeby sprawdzić czy sprawa się nie przedawniła ?

Zgodnie z prawem sąd sprawdza czy należność jest przedawniona po odpowiednim zarzucie przez pozwanego.
Przedawnienie nie jest sprawdzane z automatu.

Jak wyżej już napisano, pisz sprzeciw. Może nawet nie będzie się trzeba powoływać na przedawnienia, a po prostu na brak udowodnienia roszczenia (kwestia co jest w pozwie i dowodach).

Kolejny pacjent od Ultimo :) Roszczenie bezzasadne i przedawnione - odpowiedni sprzeciw i sprawa 100% wygrana. Pamiętaj - w tych sprawach (Provident) jeszcze nikt - kto zareagował i złożył sprzeciw - nie przegrał.

Powrót