Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym- formularz + rozłożenie długu na raty

• Autor wątku Autor wątku Asiuniaax
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Asiuniaax

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Potrzebuje porady. Wypełniam formularz sprzeciwu od nakazu zapłaty. Sprzeciwiam się części pozwu, nie całości, jednak nie o tym chce pisać. W jaki sposób zawrzeć informację i prośbę o rozłożenie długu na raty? Napisać o tym w uzasadnieniu w formularzu czy muszę złożyć jakiś osobny dokument odnośnie tego? Proszę pilnie o pomoc

Asiuniaax napisał:
Potrzebuje porady. Wypełniam formularz sprzeciwu od nakazu zapłaty. Sprzeciwiam się części pozwu, nie całości, jednak nie o tym chce pisać. W jaki sposób zawrzeć informację i prośbę o rozłożenie długu na raty? Napisać o tym w uzasadnieniu w formularzu czy muszę złożyć jakiś osobny dokument odnośnie tego? Proszę pilnie o pomoc
Dodam, że to niesplacona pożyczka z Vivus, który sprzedał dług firmie windykacyjnej Kredyt Inkaso(...). Czy powinnam bezpośrednio skierować prośbę o rozłożenie długu na raty do tej firmy? Nie jest to duża kwota( ok 3 tys), jednak nie jestem w stanie zapłacić jej od ręki.

Po co siebie cytujesz? Syndrom fejsbuka?
Jesteś pewna że była umowa cesji między Vivus a KI?

mpn103 napisał:
Po co siebie cytujesz? Syndrom fejsbuka?
Jesteś pewna że była umowa cesji między Vivus a KI?

No i po co ten głupi komentarz?

Tak, dostałam sądowy nakaz zapłaty, w dokumentach jest napisane. W wielkim skrócie- vivus sprzedał dług do Kredyt Inkaso

Napiszę o tym, bo może to w tej sytuacji istotne jednak. Odwołuję się od części nakazu, gdyż w dokumentach, które mi dostarczono widnieje wezwanie do zapłaty, którego nigdy nie dostałam(??), z datą z kwietnia ubiegłego roku. Nie mogłabym odebrać osobiście takiego pisma( o ile w ogóle zostało wysłane), bo przebywałam w tamtym czasie za granicą. Chyba, że firmy windykacyjne wysyłają takie dokumenty niepoleconym? Argumentuję sprzeciw od naliczonych dodatkowych odsetek tym, że długu nie zapłaciłam przez przeoczenie, a gdybym dostala takie wezwanie to dług splacilabym bezzwłocznie. Nawet jeśli sąd nie przychyli się do mojego sprzeciwu to zyskam choć odrobinę więcej czasu. Absolutnie nie chce unikać odpowiedzialności, ale to wezwanie do zapłaty tak jakby nagle wzięło się z powietrza. Niezależnie od decyzji sądu chce dług spłacić, tylko w możliwie wielu ratach.

Dostano nakaz zapłaty plus pozew i załączniki a czy przeanalizowano umowę cesji wraz z załącznikami do niej, czy cesja jest skuteczna?, czy kupujący zapłacił za zakup portfela wierzytelności, czy umowa cesji jest cała bez jakiejkolwiek ingerencji z zewnątrz polegajacej na zamazywaniu określonych punktów bądź podpunktow umowy cesji, czy wszelkie pisma są podpisane przez osoby upoważnione do tego, czy podpisy osób są uwierzytelnione przez notariusza - to że ktoś twierdzi, że kupił jakiś dług innej osoby nie oznacza, że stał się wierzycielem to powód musi to udowodnić przed sądem. To tak w wielkim skrócie, zapewne znalazł by się dużo zrzutów co do uwalnia nakazu zapłaty ale bez papierów trudno coś powiedzieć. Co do uznania w części nakazu to bym pominął i doprowadził bym do sprawy w trybie normalnym a uznanie w części dlugu zostawił bym na koniec pod warunkiem obrotu sprawy.

robinson21 napisał:
Dostano nakaz zapłaty plus pozew i załączniki a czy przeanalizowano umowę cesji wraz z załącznikami do niej, czy cesja jest skuteczna?, czy kupujący zapłacił za zakup portfela wierzytelności, czy umowa cesji jest cała bez jakiejkolwiek ingerencji z zewnątrz polegajacej na zamazywaniu określonych punktów bądź podpunktow umowy cesji, czy wszelkie pisma są podpisane przez osoby upoważnione do tego, czy podpisy osób są uwierzytelnione przez notariusza - to że ktoś twierdzi, że kupił jakiś dług innej osoby nie oznacza, że stał się wierzycielem to powód musi to udowodnić przed sądem. To tak w wielkim skrócie, zapewne znalazł by się dużo zrzutów co do uwalnia nakazu zapłaty ale bez papierów trudno coś powiedzieć. Co do uznania w części nakazu to bym pominął i doprowadził bym do sprawy w trybie normalnym a uznanie w części dlugu zostawił bym na koniec pod warunkiem obrotu sprawy.

Dostałam dokumenty z sądu tj nakaz zapłaty w trybie upominawczym z sądu, więc chyba sąd rozpatrzył te dokumenty, które złożył wierzyciel?

robinson21 napisał:
Co do uznania w części nakazu to bym pominął i doprowadził bym do sprawy w trybie normalnym a uznanie w części dlugu zostawił bym na koniec pod warunkiem obrotu sprawy.

Przepraszam, ale nie rozumiem. Mam czas do piątku żeby złożyć sprzeciw/ zażalenie od nakazu zapłaty. Czyli nic nie robić i czekać aż sprawa się rozwinie? Aż komornik zapuka mi do drzwi? Jednocześnie mam czas do piątku żeby spłacić dług, jak pisałam wyżej- nie jestem w stanie zapłacić jednorazowo całości.

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Asiuniaax napisał:
Przepraszam, ale nie rozumiem.
zaskarż nakaz zapłaty w całości i zgłoś odpowiednie zarzuty,

Asiuniaax napisał:
Dostałam dokumenty z sądu tj nakaz zapłaty w trybie upominawczym z sądu, więc chyba sąd rozpatrzył te dokumenty, które złożył wierzyciel?
sędzia czy też referendarz sądowy to też człowiek i może coś przeoczył,

Ehh więcej z tym rypania i zachodu niż to warte... Ok, załóżmy, że nie złożę sprzeciwu do sądu i zgadzam się na spłatę długu w całości. Zatem co muszę zrobić żeby rozłożyli ten dług na raty? Skontaktować się z firmą windykacyjną która wystosowała pismo do sądu? Proszę o wytłumaczenie możliwie prostym językiem, jestem prostym człowiekiem i w tym temacie totalnie zielona, nigdy nie byłam w takiej sytuacji i nie zamierzam dopuścić ponownie 😕

Zatem co muszę zrobić żeby rozłożyli ten dług na raty?
Co byś nie zrobiła, to na raty nie muszą się godzić. Na zasadzie "nie bo nie" i koniec. Rób to co pisze robinson. Jak nie potrafisz - skorzystaj z pomocy prawnej w realu.

Asiuniaax napisał:
Ok, załóżmy, że nie złożę sprzeciwu do sądu
nakaz się uprawomocni i zapuka komornik z napompowanymi odsetkami oraz kosztami komorniczymi,

złóż sprzeciw od nakazu zapłaty (druk urzędowy), zaskarż w całości i zgłoś zarzuty: brak skutecznej umowy cesji, brak legitymacji czynnej i biernej powoda, kwota nakazu nie należna, brak wykazania kwoty głównej jak i odsetek co do wysokości jak i co do zasady, zaprzeczasz twierdzeniom faktom powoda, koszty sądowe bezzasadne itd,
poszperaj trochę po forum a znajdziesz wklejone czy wrzucone przez moją osobę pliki druków sprzeciwu wypełnione,

robinson21 napisał:
nakaz się uprawomocni i zapuka komornik z napompowanymi odsetkami oraz kosztami komorniczymi,

złóż sprzeciw od nakazu zapłaty (druk urzędowy), zaskarż w całości i zgłoś zarzuty: brak skutecznej umowy cesji, brak legitymacji czynnej i biernej powoda, kwota nakazu nie należna, brak wykazania kwoty głównej jak i odsetek co do wysokości jak i co do zasady, zaprzeczasz twierdzeniom faktom powoda, koszty sądowe bezzasadne itd,
poszperaj trochę po forum a znajdziesz wklejone czy wrzucone przez moją osobę pliki druków sprzeciwu wypełnione,

OK, ale żeby podać takiw zarzuty muszę też dołączyć dowody...

Słów mi brakuje po prostu i ręce opadają 😩 Wrzucę te cholerne dokumenty tutaj, gdyby ktoś mógł rzucić na to okiem byłabym wdzięczna... Bo mam wrażenie, że dołączone zostały dokumenty, które totalnie nie mają związku ze sprawą 😕

robinson21 napisał:
Wrzuć, zobaczymy i pomyślimy

Mam awarie komputera kurczę, a widzę, że na tel nie działa opcja wrzucenia załączników. Albo ja nie umiem znaleźć 😩

Ok już znalazłam co i jak, ale ciągle jest błąd dodawania pliku 🤷*♀️😕

Powrót